Przepis na te żeberka znalazłam w czasopiśmie "Swojskie jadło - wydanie specjalne". Nawet nie pamiętam kiedy ono wychodziło. Jak zwykle znalazłam je w mojej przepastnej bibliotece i dość często z niego gotuję, bo poleca bardzo smaczne dania. Według mnie, podane składniki wystarczą do obdzielenie 4 - 6 osób.
Składniki
-1,5 kg żeberek
- szklanka przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1/2 łyżki musztardy z gorczycą
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki sosu sojowego (dawałam jasny, ale można i ciemny)
- sos tabasco (uwaga ostry)
- sól
- 2 cebule
- ząbek czosnku
Żeberka dzielimy na porcje po 2 kostki każda, wkładamy do wrzątku i gotujemy 40 minut. W rondlu z grubszym dnem mieszamy przecier pomidorowy, sok z cytryny, musztardę, masło, cukier, sos sojowy oraz tabasco i sól do smaku. Wrzucić obrane i posiekane cebule oraz czosnek, wymieszać, poddusić 20 minut na małym ogniu, często mieszając. Żeberka maczać w przygotowanym sosie, kłaść na blasze, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia, żeby uniknąć zabrudzenia, i piec co najmniej 20 minut (do miękkości) w temperaturze 190 st. W czasie pieczenia obracać żeberka i smarować je pozostałym sosem. Można podawać z wszelkiego rodzaju kluskami i ziemniakami (ja wolę kluski). Jak najbardziej wskazane surówki, np. z pora, kapusty pekińskiej itp. Smacznego.
Składniki
-1,5 kg żeberek
- szklanka przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1/2 łyżki musztardy z gorczycą
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki sosu sojowego (dawałam jasny, ale można i ciemny)
- sos tabasco (uwaga ostry)
- sól
- 2 cebule
- ząbek czosnku
Żeberka dzielimy na porcje po 2 kostki każda, wkładamy do wrzątku i gotujemy 40 minut. W rondlu z grubszym dnem mieszamy przecier pomidorowy, sok z cytryny, musztardę, masło, cukier, sos sojowy oraz tabasco i sól do smaku. Wrzucić obrane i posiekane cebule oraz czosnek, wymieszać, poddusić 20 minut na małym ogniu, często mieszając. Żeberka maczać w przygotowanym sosie, kłaść na blasze, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia, żeby uniknąć zabrudzenia, i piec co najmniej 20 minut (do miękkości) w temperaturze 190 st. W czasie pieczenia obracać żeberka i smarować je pozostałym sosem. Można podawać z wszelkiego rodzaju kluskami i ziemniakami (ja wolę kluski). Jak najbardziej wskazane surówki, np. z pora, kapusty pekińskiej itp. Smacznego.