Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Żeberka Boruty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1503205" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis na te żeberka znalazłam w czasopiśmie &quot;Swojskie jadło - wydanie specjalne&quot;. Nawet nie pamiętam kiedy ono wychodziło. Jak zwykle znalazłam je w mojej przepastnej bibliotece i dość często z niego gotuję, bo poleca bardzo smaczne dania. Według mnie, podane składniki wystarczą do obdzielenie 4 - 6 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>-1,5 kg żeberek</p><p>- szklanka przecieru pomidorowego (nie koncentratu)</p><p>- 1/4 szklanki soku z cytryny</p><p>- 1/2 łyżki musztardy z gorczycą</p><p>- 2 łyżki masła</p><p>- 3 łyżki cukru</p><p>- 2 łyżki sosu sojowego (dawałam jasny, ale można i ciemny)</p><p>- sos tabasco (uwaga ostry)</p><p>- sól</p><p>- 2 cebule</p><p>- ząbek czosnku</p><p></p><p>Żeberka dzielimy na porcje po 2 kostki każda, wkładamy do wrzątku i gotujemy 40 minut. W rondlu z grubszym dnem mieszamy przecier pomidorowy, sok z cytryny, musztardę, masło, cukier, sos sojowy oraz tabasco i sól do smaku. Wrzucić obrane i posiekane cebule oraz czosnek, wymieszać, poddusić 20 minut na małym ogniu, często mieszając. Żeberka maczać w przygotowanym sosie, kłaść na blasze, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia, żeby uniknąć zabrudzenia, i piec co najmniej 20 minut (do miękkości) w temperaturze 190 st. W czasie pieczenia obracać żeberka i smarować je pozostałym sosem. Można podawać z wszelkiego rodzaju kluskami i ziemniakami (ja wolę kluski). Jak najbardziej wskazane surówki, np. z pora, kapusty pekińskiej itp. Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1503205, member: 10341"] Przepis na te żeberka znalazłam w czasopiśmie "Swojskie jadło - wydanie specjalne". Nawet nie pamiętam kiedy ono wychodziło. Jak zwykle znalazłam je w mojej przepastnej bibliotece i dość często z niego gotuję, bo poleca bardzo smaczne dania. Według mnie, podane składniki wystarczą do obdzielenie 4 - 6 osób. [B]Składniki [/B]-1,5 kg żeberek - szklanka przecieru pomidorowego (nie koncentratu) - 1/4 szklanki soku z cytryny - 1/2 łyżki musztardy z gorczycą - 2 łyżki masła - 3 łyżki cukru - 2 łyżki sosu sojowego (dawałam jasny, ale można i ciemny) - sos tabasco (uwaga ostry) - sól - 2 cebule - ząbek czosnku Żeberka dzielimy na porcje po 2 kostki każda, wkładamy do wrzątku i gotujemy 40 minut. W rondlu z grubszym dnem mieszamy przecier pomidorowy, sok z cytryny, musztardę, masło, cukier, sos sojowy oraz tabasco i sól do smaku. Wrzucić obrane i posiekane cebule oraz czosnek, wymieszać, poddusić 20 minut na małym ogniu, często mieszając. Żeberka maczać w przygotowanym sosie, kłaść na blasze, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia, żeby uniknąć zabrudzenia, i piec co najmniej 20 minut (do miękkości) w temperaturze 190 st. W czasie pieczenia obracać żeberka i smarować je pozostałym sosem. Można podawać z wszelkiego rodzaju kluskami i ziemniakami (ja wolę kluski). Jak najbardziej wskazane surówki, np. z pora, kapusty pekińskiej itp. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Żeberka Boruty
Bottom