Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Zeberka duszone w piecu z cebulką*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 958710" data-attributes="member: 1142"><p>Przygotowalam dla 6 osob na Tydzien Kuchni Niemieckiej. Przyznaje, ze to najlepsze zeberka, ktore w zyciu jadlam. Goraco polecam. Niestety nie mam zdjecia, ale zapewniam, ze zrobie jeszcze wiele razy, wiec jest szansa na uwiecznienie tej potrawy.</p><p></p><p><strong>1.5-1.7kg miesnych zeberek wieprzowych</strong></p><p><strong>3 lyzki oleju slonecznikowego</strong></p><p><strong>3 lyzki czerwonego octu winnego</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>50g maki zwyklej</strong></p><p><strong>1 lyzeczka soli</strong></p><p><strong>1 lyzeczka czarnego pieprzu</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>olej slonecznikowy do smazenia</strong></p><p><strong>2-3 cebule, pokrojone w polplasterki</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>2 opasle zabki czosnku</strong></p><p><strong>3-4 lyzki pomidorowego puree</strong></p><p><strong>2-3 lyzki pasty chilli/ pasta di peperoncino</strong></p><p><strong>2-3 lyzki czerwonego octu winnego</strong></p><p><strong>duza szczypta mielonych gozdzikow</strong></p><p><strong>700ml wywaru wolowego</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>opcjonalnie 1 lyzka maki kukurydzianej</strong></p><p></p><p>Piec: 180C</p><p></p><p>Do woreczka wlozylam pociete zeberka (jedna kosc w srodku). Z octu i oleju przygotowalam marynate i wlala ja do zeberek, potrzasnelam woreczkiem aby mieso pokrylo sie marynata. Worek zakrecilam i wlozylam do lodowki na 6 godzin (mozna zostawic na noc).</p><p></p><p>Osoczone z marynaty zeberka, obtoczylam w mace z sola i pieprzem, obsmazylam na oleju i przelozylam je do brytfanny. Na miesie ulozylam pokrojona cebule. Czosnek zmiazdzylam. W miseczce wymieszalam go z pomidorowym puree, pasta chilli, octem, mielonymi gozdzikami i rosolem wolowym. Calosc wylalam na zeberka. Brytfanne przykrylam aluminiowa folia i w stawilam do pieca na 1 godzine. Po tym czasie folie zdjelam i pieklam jeszcze 1/2 godziny.</p><p></p><p>Powstaly z pieczenia sos mozna zlac do rondelka i zagescic go maka kukurydziana (rozprowadzona odrobina wody).</p><p></p><p>Podalam ze szpaclami i kiszona kapusta zasmazana.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 958710, member: 1142"] Przygotowalam dla 6 osob na Tydzien Kuchni Niemieckiej. Przyznaje, ze to najlepsze zeberka, ktore w zyciu jadlam. Goraco polecam. Niestety nie mam zdjecia, ale zapewniam, ze zrobie jeszcze wiele razy, wiec jest szansa na uwiecznienie tej potrawy. [B]1.5-1.7kg miesnych zeberek wieprzowych 3 lyzki oleju slonecznikowego 3 lyzki czerwonego octu winnego 50g maki zwyklej 1 lyzeczka soli 1 lyzeczka czarnego pieprzu olej slonecznikowy do smazenia 2-3 cebule, pokrojone w polplasterki 2 opasle zabki czosnku 3-4 lyzki pomidorowego puree 2-3 lyzki pasty chilli/ pasta di peperoncino 2-3 lyzki czerwonego octu winnego duza szczypta mielonych gozdzikow 700ml wywaru wolowego opcjonalnie 1 lyzka maki kukurydzianej[/B] Piec: 180C Do woreczka wlozylam pociete zeberka (jedna kosc w srodku). Z octu i oleju przygotowalam marynate i wlala ja do zeberek, potrzasnelam woreczkiem aby mieso pokrylo sie marynata. Worek zakrecilam i wlozylam do lodowki na 6 godzin (mozna zostawic na noc). Osoczone z marynaty zeberka, obtoczylam w mace z sola i pieprzem, obsmazylam na oleju i przelozylam je do brytfanny. Na miesie ulozylam pokrojona cebule. Czosnek zmiazdzylam. W miseczce wymieszalam go z pomidorowym puree, pasta chilli, octem, mielonymi gozdzikami i rosolem wolowym. Calosc wylalam na zeberka. Brytfanne przykrylam aluminiowa folia i w stawilam do pieca na 1 godzine. Po tym czasie folie zdjelam i pieklam jeszcze 1/2 godziny. Powstaly z pieczenia sos mozna zlac do rondelka i zagescic go maka kukurydziana (rozprowadzona odrobina wody). Podalam ze szpaclami i kiszona kapusta zasmazana. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Zeberka duszone w piecu z cebulką*
Top
Bottom