Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Żeberka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Wlodek1955" data-source="post: 1517377" data-attributes="member: 52944"><p>Wspaniałe żeberka marynowane.</p><p></p><p>Żeberka można jeść palcami. Podawać z kapustą lub tylko z sałatką, np. z pomidorami.</p><p></p><p>Składniki:</p><p>50 dag chudych żeberek wieprzowych</p><p>sól i świeżo zmielony pieprz</p><p>1/2 główki kapusty białej</p><p></p><p>Marynata:</p><p>2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane</p><p>1 łyżka miodu</p><p>4 łyżki sosu sojowego</p><p>1 łyżka keczupu</p><p>2 łyżki oleju</p><p>1 łyżeczka imbiru</p><p></p><p>Najlepiej dzień przed pieczeniem przygotować marynatę do żeberek. </p><p>Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki z jednym żebrem.</p><p>Włożyć do głębokiego naczynia i dokładnie wymieszać. </p><p>Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub kilka godzin. </p><p>Od czasu do czasu żeberka odwrócić.</p><p></p><p>Kapustę poszatkować i dusić na małym ogniu dolewając odrobine wody. Doprawić listkiem, zielem , pieprzem można i zaprawić mąką.</p><p>Ja czasami gotuję najpierw kilka ziemniaków i dodaje poszatkowaną kapustę.</p><p> </p><p>Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żeberka wyjąć z marynaty, doprawić solą i pieprzem. </p><p>Rozłożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę, oblewając od czasu do czasu marynatą. </p><p>Można również podlać odrobina czerwonego wina.</p><p>Piec do czasu aż się lekko zrumienią, a mięso będzie miękkie i dobrze odchodzące od kostki.</p><p>Upieczone żeberka wyjąć z piekarnika i wyłożyć na ogrzany półmisek dodając dodatki.</p><p>Smacznego...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Wlodek1955, post: 1517377, member: 52944"] Wspaniałe żeberka marynowane. Żeberka można jeść palcami. Podawać z kapustą lub tylko z sałatką, np. z pomidorami. Składniki: 50 dag chudych żeberek wieprzowych sól i świeżo zmielony pieprz 1/2 główki kapusty białej Marynata: 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane 1 łyżka miodu 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka keczupu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka imbiru Najlepiej dzień przed pieczeniem przygotować marynatę do żeberek. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki z jednym żebrem. Włożyć do głębokiego naczynia i dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub kilka godzin. Od czasu do czasu żeberka odwrócić. Kapustę poszatkować i dusić na małym ogniu dolewając odrobine wody. Doprawić listkiem, zielem , pieprzem można i zaprawić mąką. Ja czasami gotuję najpierw kilka ziemniaków i dodaje poszatkowaną kapustę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żeberka wyjąć z marynaty, doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę, oblewając od czasu do czasu marynatą. Można również podlać odrobina czerwonego wina. Piec do czasu aż się lekko zrumienią, a mięso będzie miękkie i dobrze odchodzące od kostki. Upieczone żeberka wyjąć z piekarnika i wyłożyć na ogrzany półmisek dodając dodatki. Smacznego... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Żeberka
Top
Bottom