Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Zebra z czekoladą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 906969" data-attributes="member: 4258"><p>Przepis znalazłam <a href="http://www.cook-talk.com/forum/index.php?showtopic=12571&view=findpost&p=328910" target="_blank"><strong>TUTAJ</strong></a>. Pozmieniałam trochę proporcje.</p><p>Ciasto jest wilgotne a gorzka czekolada dobrze wyczuwalna w smaku</p><p></p><p>[ATTACH=full]46612[/ATTACH]</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>* 3 jajka (duże)</p><p>* 1/3 szklanki cukru</p><p>* 2/3 szklanki mleka skondensowanego (słodzonego)</p><p>* 2/3 szklanki śmietanki (dałam 36%)</p><p>* 2 szklanki mąki</p><p>* 125 g masła (dałam masło wymieszane z margaryną Kasią)</p><p>* 1-1,5 łyżeczki proszku do wypieków</p><p>* cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego</p><p>* 100g czekolady gorzkiej</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p></p><p>Jajka, cukier, mleko skondensowane i śmietankę dobrze wymieszać razem. Masło rozpuścić, lekko przestudzić i dodać do masy jajecznej - wszystko wymieszać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Dokładnie zmiksować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać razem.</p><p>Przygotować foremkę - keksówkę (moja ma wymiary 29 x 10) - posmarować masłem i posypać kaszką manną lub bułką tartą. Na środek keksówki wlewamy ciasto, na zmianę - raz 2 łyżki jasnego, raz 2 łyżki czekoladowego. Moje ciasto było raczej dość gęste i każdą warstwę ciasta, <strong>bardzo delikatnie</strong> rozpłaszczałam łyżką wzdłuż keksówki. Po wlaniu całości , utworzoną mamy górkę i tak należy zostawić ciasto. Ono samo w piekarniku się uformuje. </p><p>Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 50 - 60 minut. </p><p></p><p>[ATTACH=full]46613[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 906969, member: 4258"] Przepis znalazłam [URL="http://www.cook-talk.com/forum/index.php?showtopic=12571&view=findpost&p=328910"][B]TUTAJ[/B][/URL]. Pozmieniałam trochę proporcje. Ciasto jest wilgotne a gorzka czekolada dobrze wyczuwalna w smaku [ATTACH=full]46612[/ATTACH] Składniki: * 3 jajka (duże) * 1/3 szklanki cukru * 2/3 szklanki mleka skondensowanego (słodzonego) * 2/3 szklanki śmietanki (dałam 36%) * 2 szklanki mąki * 125 g masła (dałam masło wymieszane z margaryną Kasią) * 1-1,5 łyżeczki proszku do wypieków * cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego * 100g czekolady gorzkiej Wykonanie: Jajka, cukier, mleko skondensowane i śmietankę dobrze wymieszać razem. Masło rozpuścić, lekko przestudzić i dodać do masy jajecznej - wszystko wymieszać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Dokładnie zmiksować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać razem. Przygotować foremkę - keksówkę (moja ma wymiary 29 x 10) - posmarować masłem i posypać kaszką manną lub bułką tartą. Na środek keksówki wlewamy ciasto, na zmianę - raz 2 łyżki jasnego, raz 2 łyżki czekoladowego. Moje ciasto było raczej dość gęste i każdą warstwę ciasta, [B]bardzo delikatnie[/B] rozpłaszczałam łyżką wzdłuż keksówki. Po wlaniu całości , utworzoną mamy górkę i tak należy zostawić ciasto. Ono samo w piekarniku się uformuje. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 50 - 60 minut. [ATTACH=full]46613[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Zebra z czekoladą
Bottom