Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Zielona fasolka na sposób węgierski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 868233" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja, a tak przyrządzona fasolka może stanowić pełnowartościowe danie obiadowe. Podaję proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>60 - 80 dkg zielonej fasolki szparagowej</p><p>6 dkg przerastałego surowego boczku</p><p>1 średnia pokrojona w kosteczkę cebula</p><p>1 drobniutko posiekany ząbek czosnku</p><p>mały pęczek drobno posiekanej naci pietruszki</p><p>15 dkg chudej szynki</p><p>3 całe jajka</p><p>1/4 l śmietany (22%)</p><p>2 razy po 3 dkg żółtego utartego sera (ementaler)</p><p>sól, sproszkowana papryka i pieprz do smaku</p><p>masło do wysmarowania formy i położenia na wierzchu potrawy</p><p></p><p>Fasolkę czyścimy z końcówek i włókien, przełamujemy na połowę i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie dokładnie osączamy na sitku. </p><p>Boczek kroimy w kosteczkę i lekko przyrumieniamy. Wówczas do boczku dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Gdy cebula nabierze leciutko złotawego koloru, dodajemy posiekaną natkę i pokrojoną w cienkie paseczki szynkę. Znowu przesmażamy to wszystko krótko, około 2 minut, i wówczas dodajemy ugotowaną fasolkę.</p><p>Ogniotrwałą formę smarujemy starannie masłem i napełniamy mieszanką jarzynowo-szynkową.</p><p>Całe jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy 3 dkg tartego sera, przyprawiamy do smaku solą, sproszkowaną papryką oraz pieprzem i emulsją tą polewamy równomiernie nałożoną do formy kompozycję fasolkową. Całość posypujemy pozostałym tartym serem, ozdabiamy kilkoma malutkimi kawałeczkami masła i wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 25 - 30 minut. </p><p>Podałam z młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem. Wystarczy deser i mamy kompletny, pełnowartościowy obiad.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 868233, member: 10341"] Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja, a tak przyrządzona fasolka może stanowić pełnowartościowe danie obiadowe. Podaję proporcje dla 4 osób. [B]Składniki[/B] 60 - 80 dkg zielonej fasolki szparagowej 6 dkg przerastałego surowego boczku 1 średnia pokrojona w kosteczkę cebula 1 drobniutko posiekany ząbek czosnku mały pęczek drobno posiekanej naci pietruszki 15 dkg chudej szynki 3 całe jajka 1/4 l śmietany (22%) 2 razy po 3 dkg żółtego utartego sera (ementaler) sól, sproszkowana papryka i pieprz do smaku masło do wysmarowania formy i położenia na wierzchu potrawy Fasolkę czyścimy z końcówek i włókien, przełamujemy na połowę i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie dokładnie osączamy na sitku. Boczek kroimy w kosteczkę i lekko przyrumieniamy. Wówczas do boczku dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Gdy cebula nabierze leciutko złotawego koloru, dodajemy posiekaną natkę i pokrojoną w cienkie paseczki szynkę. Znowu przesmażamy to wszystko krótko, około 2 minut, i wówczas dodajemy ugotowaną fasolkę. Ogniotrwałą formę smarujemy starannie masłem i napełniamy mieszanką jarzynowo-szynkową. Całe jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy 3 dkg tartego sera, przyprawiamy do smaku solą, sproszkowaną papryką oraz pieprzem i emulsją tą polewamy równomiernie nałożoną do formy kompozycję fasolkową. Całość posypujemy pozostałym tartym serem, ozdabiamy kilkoma malutkimi kawałeczkami masła i wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 25 - 30 minut. Podałam z młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem. Wystarczy deser i mamy kompletny, pełnowartościowy obiad. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Zielona fasolka na sposób węgierski
Bottom