Zielona fasolka po chłopsku

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
1 kg zielonej fasolki
po 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, szczypiorku i koperku
łyżka mąki
1 1/4 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu
2-3 łyżki masła
sól i pieprz

- umytą i oczyszczoną fasolkę gotuj pod przykryciem około 15-20 minut,
- odcedzić, przełóż do garnka, wymieszaj z posiekaną zieleniną,
- mąkę wymieszaj ze śmietaną, wlej do fasolki, dodaj masło, dopraw,
- duś pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut, kilkakrotnie mieszając.

Pominęłam mąkę, zamiast śmietany wzięłam jogurt bałkański.. Dobre, może być alternatywą dla nieśmiertelnej fasolki z masłem i bułką tartą.


Przepis z książki Katarzyny Pośpieszyńskiej "Przygoda kulinarna"
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy