- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
1 kg zielonej fasolki
po 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, szczypiorku i koperku
łyżka mąki
1 1/4 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu
2-3 łyżki masła
sól i pieprz
- umytą i oczyszczoną fasolkę gotuj pod przykryciem około 15-20 minut,
- odcedzić, przełóż do garnka, wymieszaj z posiekaną zieleniną,
- mąkę wymieszaj ze śmietaną, wlej do fasolki, dodaj masło, dopraw,
- duś pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut, kilkakrotnie mieszając.
Pominęłam mąkę, zamiast śmietany wzięłam jogurt bałkański.. Dobre, może być alternatywą dla nieśmiertelnej fasolki z masłem i bułką tartą.
Przepis z książki Katarzyny Pośpieszyńskiej "Przygoda kulinarna"
po 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, szczypiorku i koperku
łyżka mąki
1 1/4 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu
2-3 łyżki masła
sól i pieprz
- umytą i oczyszczoną fasolkę gotuj pod przykryciem około 15-20 minut,
- odcedzić, przełóż do garnka, wymieszaj z posiekaną zieleniną,
- mąkę wymieszaj ze śmietaną, wlej do fasolki, dodaj masło, dopraw,
- duś pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut, kilkakrotnie mieszając.
Pominęłam mąkę, zamiast śmietany wzięłam jogurt bałkański.. Dobre, może być alternatywą dla nieśmiertelnej fasolki z masłem i bułką tartą.
Przepis z książki Katarzyny Pośpieszyńskiej "Przygoda kulinarna"
Ostatnią edycję dokonał moderator: