Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Zielona sałata z sosem roquefort
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 865901" data-attributes="member: 10341"><p>Sałatki robię najczęściej z książeczki zatytułowanej &quot;Sałaty i sałatki&quot;, autorstwa Danuty Łebkowskiej. Ostatnio zrobiłam dwie jarzynowe i zastanawiałam się, którą najpierw zamieścić. Wybrałam tę prostszą, a ta bardziej pracochłonna poczeka na swoją kolejkę. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>2 zielone sałaty ( ja wzięłam 1 większą - fryzowaną)</p><p>2 łyżki grubiej posiekanej natki pietruszki</p><p>2 łyżki niezbyt drobno posiekanego szczypiorku</p><p></p><p><strong>Sos</strong></p><p>7 - 8 dkg sera roquefort</p><p>1 łyżka śmietanki</p><p>1 cytryna</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Najładniejsze liście sałaty umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i porwać palcami na kawałki, wymieszać z natką i szczypiorkiem. Z cytryny wycisnąć sok.</p><p>Przygotować sos. Ser utrzeć na tarce, przełożyć do miseczki, dodać śmietankę, sok cytrynowy, sól, pieprz i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. </p><p>Przed podaniem ułożyć sałatę na półmisku i polać sosem. Podaję do wszystkich mięs i ryb pieczonych i smażonych, do pasztetów, wędlin, <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28292" target="_blank">jajek sadzonych na śmietanie</a> w towarzystwie młodych ziemniaczków, a nawet do tostów z masłem. Niby sałata, a smakuje inaczej, według mnie lepiej niż ze zwykłym sosem winegret.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 865901, member: 10341"] Sałatki robię najczęściej z książeczki zatytułowanej "Sałaty i sałatki", autorstwa Danuty Łebkowskiej. Ostatnio zrobiłam dwie jarzynowe i zastanawiałam się, którą najpierw zamieścić. Wybrałam tę prostszą, a ta bardziej pracochłonna poczeka na swoją kolejkę. [B]Składniki [/B]2 zielone sałaty ( ja wzięłam 1 większą - fryzowaną) 2 łyżki grubiej posiekanej natki pietruszki 2 łyżki niezbyt drobno posiekanego szczypiorku [B]Sos[/B] 7 - 8 dkg sera roquefort 1 łyżka śmietanki 1 cytryna sól, pieprz Najładniejsze liście sałaty umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i porwać palcami na kawałki, wymieszać z natką i szczypiorkiem. Z cytryny wycisnąć sok. Przygotować sos. Ser utrzeć na tarce, przełożyć do miseczki, dodać śmietankę, sok cytrynowy, sól, pieprz i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Przed podaniem ułożyć sałatę na półmisku i polać sosem. Podaję do wszystkich mięs i ryb pieczonych i smażonych, do pasztetów, wędlin, [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28292"]jajek sadzonych na śmietanie[/URL] w towarzystwie młodych ziemniaczków, a nawet do tostów z masłem. Niby sałata, a smakuje inaczej, według mnie lepiej niż ze zwykłym sosem winegret. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Zielona sałata z sosem roquefort
Bottom