Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Zielone jabłuszko
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="neteczka" data-source="post: 1298009" data-attributes="member: 33425"><p>Składniki:</p><p></p><p>Spód biszkoptowy:</p><p>4 jajka,</p><p>3/4 szklanki mąki pszennej,</p><p>1 łyżka mąki ziemniaczanej,</p><p>1/2 szklanki cukru,</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p>Masa jabłkowa:</p><p>1 kg jabłek,</p><p>3 galaretki agrestowe lub kiwi,</p><p>2 śmietany śnieżki,</p><p>2 galaretki cytrynowe, </p><p>250 ml bardzo zimnego mleka</p><p></p><p>Wierzch:</p><p>Biszkopty lub delicje,</p><p>Galaretka agrestowa lub kiwi</p><p></p><p>Ciasto :</p><p>Ubić białka na sztywną pianę,powoli wsypywać cukier i dalej ubijać.Gdy już drobinki cukru nie będą wyczuwalne wmieszać żółtka.Teraz do masy przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Delikatnie wymieszać łyżką i wylać na blachę(taka duża typowo sernikowo-szarlotkowa)Piec ok 30 min w 180 st C.</p><p></p><p>Masa:</p><p>Galaretki agrestowe zalać 3 szkl. wody wystudzić.</p><p>Jabłka obrac pokroić w grubszą kostkę, prażyć pod przykryciem z 3 łyż wody około 8-10 min,tak żeby jabłka zmiękły. Wystudzić. Zsiadające się galaretki połączyć z jabłkami i taką krzepnącą masę wyłożyć na biszkopt.</p><p>Cytrynowe galaretki zalać 450 ml wody,kiedy już zaczną krzepnąć ubić 2 śnieżki z 250 mleka dodać galaretkę i ubić mikserem na wysokich obrotach. Masę wyłożyć na jabłka.</p><p>Na warstwie śmietankowej ułożyć biszkopty lub delicje i zalać je zimną zieloną galaretką.</p><p>Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.</p><p></p><p>Ja czasami zamiast biszkopta kładę na spód namoczone w gorącej galaretce podłużne biszkopciki.</p><p></p><p>[ATTACH=full]73777[/ATTACH]</p><p></p><p>Tutaj było bez biszkopcików na wierzchu i też było pyszne.</p><p>[ATTACH=full]73778[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="neteczka, post: 1298009, member: 33425"] Składniki: Spód biszkoptowy: 4 jajka, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 3 galaretki agrestowe lub kiwi, 2 śmietany śnieżki, 2 galaretki cytrynowe, 250 ml bardzo zimnego mleka Wierzch: Biszkopty lub delicje, Galaretka agrestowa lub kiwi Ciasto : Ubić białka na sztywną pianę,powoli wsypywać cukier i dalej ubijać.Gdy już drobinki cukru nie będą wyczuwalne wmieszać żółtka.Teraz do masy przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Delikatnie wymieszać łyżką i wylać na blachę(taka duża typowo sernikowo-szarlotkowa)Piec ok 30 min w 180 st C. Masa: Galaretki agrestowe zalać 3 szkl. wody wystudzić. Jabłka obrac pokroić w grubszą kostkę, prażyć pod przykryciem z 3 łyż wody około 8-10 min,tak żeby jabłka zmiękły. Wystudzić. Zsiadające się galaretki połączyć z jabłkami i taką krzepnącą masę wyłożyć na biszkopt. Cytrynowe galaretki zalać 450 ml wody,kiedy już zaczną krzepnąć ubić 2 śnieżki z 250 mleka dodać galaretkę i ubić mikserem na wysokich obrotach. Masę wyłożyć na jabłka. Na warstwie śmietankowej ułożyć biszkopty lub delicje i zalać je zimną zieloną galaretką. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Ja czasami zamiast biszkopta kładę na spód namoczone w gorącej galaretce podłużne biszkopciki. [ATTACH=full]73777[/ATTACH] Tutaj było bez biszkopcików na wierzchu i też było pyszne. [ATTACH=full]73778[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Zielone jabłuszko
Top
Bottom