- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Zielone naleśniki z farszem szynkowym
Ciasto:
50 dag mrożonego szpinaku
2 szklanki mleka
4 jajka
20 dag mąki
4 łyżki margaryny
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
sól, olej do smażenia
Farsz:
12,5 dag posiekanej wędzonej szynki
5 dag orzechów włoskich
Sos:
4 dag masła
1/5 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
5 dag startego sera ( ementaler, gouda)
biały pieprz, starta gałka muszkatołowa,
4 łyżki startego sera do posypania
masło do posmarowania naleśników i formy
Mąkę, sól, roztopioną margarynę, mleko i gałkę ubić na gładką masę, odstawić na godzinę. Jaja utrzeć z cukrem, dodać do ciasta, włożyć obgotowany i posiekany szpinak, dokładnie wymieszać. Na oleju usmażyć cienkie naleśniki.
Rozpuścić masło w rondelku, dodać mąkę, mieszając wlewać mleko. Sos powinien być gładki, bez grudek. Gotować 10 min. Doprawić pieprzem, gałką, dodac starty ser, posiekaną szynkę i orzechy.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 -250 stopni.
Usmażone naleśniki lekko posmarować roztopionym masłem, nakładać farsz, zwijać w rulony, układać w wysmarowanej masłem formie. Posypać startym serem, zapiec na złotobrązowy kolor.
Przepis pochodzi z książeczki Urszuli Pełek "Tajemnice smacznych potraw".
Moje uwagi:
Do ciasta naleśnikowego dałam masło zamiast margaryny i tylko pół łyżeczki startej gałki - dla mnie w zupełności wystarczyło. Mrożony szpinak odparowałam i dokładnie odsączyłam.
Nie nagrzewałam też piekarnika do tak wysokiej temperatury. Robiłam również te naleśniki w ten sposób, że zamiast zapiekania w piekarniku, odsmażałam na maśle na patelni. Były równie smaczne.
Ciasto:
50 dag mrożonego szpinaku
2 szklanki mleka
4 jajka
20 dag mąki
4 łyżki margaryny
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
sól, olej do smażenia
Farsz:
12,5 dag posiekanej wędzonej szynki
5 dag orzechów włoskich
Sos:
4 dag masła
1/5 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
5 dag startego sera ( ementaler, gouda)
biały pieprz, starta gałka muszkatołowa,
4 łyżki startego sera do posypania
masło do posmarowania naleśników i formy
Mąkę, sól, roztopioną margarynę, mleko i gałkę ubić na gładką masę, odstawić na godzinę. Jaja utrzeć z cukrem, dodać do ciasta, włożyć obgotowany i posiekany szpinak, dokładnie wymieszać. Na oleju usmażyć cienkie naleśniki.
Rozpuścić masło w rondelku, dodać mąkę, mieszając wlewać mleko. Sos powinien być gładki, bez grudek. Gotować 10 min. Doprawić pieprzem, gałką, dodac starty ser, posiekaną szynkę i orzechy.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 -250 stopni.
Usmażone naleśniki lekko posmarować roztopionym masłem, nakładać farsz, zwijać w rulony, układać w wysmarowanej masłem formie. Posypać startym serem, zapiec na złotobrązowy kolor.
Przepis pochodzi z książeczki Urszuli Pełek "Tajemnice smacznych potraw".
Moje uwagi:
Do ciasta naleśnikowego dałam masło zamiast margaryny i tylko pół łyżeczki startej gałki - dla mnie w zupełności wystarczyło. Mrożony szpinak odparowałam i dokładnie odsączyłam.
Nie nagrzewałam też piekarnika do tak wysokiej temperatury. Robiłam również te naleśniki w ten sposób, że zamiast zapiekania w piekarniku, odsmażałam na maśle na patelni. Były równie smaczne.
Ostatnią edycję dokonał moderator: