Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Zielone naleśniki szpinakowe z szynkowym farszem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 505447" data-attributes="member: 1024"><p>Zielone naleśniki z farszem szynkowym </p><p></p><p>Ciasto: </p><p>50 dag mrożonego szpinaku </p><p>2 szklanki mleka </p><p>4 jajka </p><p>20 dag mąki </p><p>4 łyżki margaryny </p><p>2 łyżeczki cukru </p><p>1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej </p><p>sól, olej do smażenia </p><p></p><p>Farsz: </p><p>12,5 dag posiekanej wędzonej szynki </p><p>5 dag orzechów włoskich </p><p>Sos: </p><p>4 dag masła </p><p>1/5 szklanki mąki </p><p>1 i 1/2 szklanki mleka </p><p>5 dag startego sera ( ementaler, gouda) </p><p>biały pieprz, starta gałka muszkatołowa, </p><p>4 łyżki startego sera do posypania </p><p>masło do posmarowania naleśników i formy </p><p></p><p>Mąkę, sól, roztopioną margarynę, mleko i gałkę ubić na gładką masę, odstawić na godzinę. Jaja utrzeć z cukrem, dodać do ciasta, włożyć obgotowany i posiekany szpinak, dokładnie wymieszać. Na oleju usmażyć cienkie naleśniki. </p><p>Rozpuścić masło w rondelku, dodać mąkę, mieszając wlewać mleko. Sos powinien być gładki, bez grudek. Gotować 10 min. Doprawić pieprzem, gałką, dodac starty ser, posiekaną szynkę i orzechy. </p><p>Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 -250 stopni. </p><p>Usmażone naleśniki lekko posmarować roztopionym masłem, nakładać farsz, zwijać w rulony, układać w wysmarowanej masłem formie. Posypać startym serem, zapiec na złotobrązowy kolor. </p><p></p><p>Przepis pochodzi z książeczki Urszuli Pełek &quot;Tajemnice smacznych potraw&quot;. </p><p></p><p>Moje uwagi: </p><p>Do ciasta naleśnikowego dałam masło zamiast margaryny i tylko pół łyżeczki startej gałki - dla mnie w zupełności wystarczyło. Mrożony szpinak odparowałam i dokładnie odsączyłam. </p><p>Nie nagrzewałam też piekarnika do tak wysokiej temperatury. Robiłam również te naleśniki w ten sposób, że zamiast zapiekania w piekarniku, odsmażałam na maśle na patelni. Były równie smaczne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 505447, member: 1024"] Zielone naleśniki z farszem szynkowym Ciasto: 50 dag mrożonego szpinaku 2 szklanki mleka 4 jajka 20 dag mąki 4 łyżki margaryny 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej sól, olej do smażenia Farsz: 12,5 dag posiekanej wędzonej szynki 5 dag orzechów włoskich Sos: 4 dag masła 1/5 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki mleka 5 dag startego sera ( ementaler, gouda) biały pieprz, starta gałka muszkatołowa, 4 łyżki startego sera do posypania masło do posmarowania naleśników i formy Mąkę, sól, roztopioną margarynę, mleko i gałkę ubić na gładką masę, odstawić na godzinę. Jaja utrzeć z cukrem, dodać do ciasta, włożyć obgotowany i posiekany szpinak, dokładnie wymieszać. Na oleju usmażyć cienkie naleśniki. Rozpuścić masło w rondelku, dodać mąkę, mieszając wlewać mleko. Sos powinien być gładki, bez grudek. Gotować 10 min. Doprawić pieprzem, gałką, dodac starty ser, posiekaną szynkę i orzechy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 -250 stopni. Usmażone naleśniki lekko posmarować roztopionym masłem, nakładać farsz, zwijać w rulony, układać w wysmarowanej masłem formie. Posypać startym serem, zapiec na złotobrązowy kolor. Przepis pochodzi z książeczki Urszuli Pełek "Tajemnice smacznych potraw". Moje uwagi: Do ciasta naleśnikowego dałam masło zamiast margaryny i tylko pół łyżeczki startej gałki - dla mnie w zupełności wystarczyło. Mrożony szpinak odparowałam i dokładnie odsączyłam. Nie nagrzewałam też piekarnika do tak wysokiej temperatury. Robiłam również te naleśniki w ten sposób, że zamiast zapiekania w piekarniku, odsmażałam na maśle na patelni. Były równie smaczne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Zielone naleśniki szpinakowe z szynkowym farszem*
Bottom