Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Zielone szparagi pieczone z ziemniakami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1296738" data-attributes="member: 13254"><p>Wstawiam przepis na moją dzisiejszą kolację. Pierwowzór znalazłam dawno temu w Galerii Potraw, niestety nie pamiętam autora i nie mogę teraz podać linka. Ale w końcu znajdę i dopiszę. Robię z głowy, więc już na pewno nieco od oryginału odeszłam. To moje ulubione danie z zielonych szparagów.</p><p></p><p></p><p>Na jedną porcję:</p><p></p><p>pół pęczka zielonych szparagów</p><p>30 dag młodych ziemniaków (wybieram jak najmniejsze)</p><p>kilka ząbków czosnku</p><p>gałązka rozmarynu</p><p>sól</p><p>świeżo mielony pieprz</p><p>kilka łyżek oliwy</p><p>kilka plasterków sera halloumi</p><p></p><p></p><p>Piec nagrzać do 190 stopni. </p><p>Ziemniaki umyć (nie obieram, skórka w większości schodzi podczas mycia), jeśli są różnej wielkości, to te większe przekroić. Szpargom odłamać końcówki.</p><p>Ziemniaki posypać solą (najlepiej morską), pieprzem, dorzucić czosnek (daję całe ząbki, nieobrane, ale można obrać), wytytłać wszystko w oliwie i siup do pieca. </p><p>Po jakichś 25-30 minutach, jak ziemniaki już zaczynają mięknąć, dodać szparagi. Te 25-30 minut to czas bardzo orientacyjny, jak wiadomo zależy od wielkości ziemniaków, gatunku. Trzeba macać widelcem i tyle.</p><p>Po mniej więcej 5 minutach (ja lubię raczej twarde szparagi, czas należy dostosować do upodobań) położyć na wierzch plastry sera i piec aż zmięknie. 5 miunut powinno wystarczyć. I to wszystko.</p><p></p><p>Można już na talerzu przybrać szynką suszoną, ewentualnie podsmażonym boczkiem. Halloumi można zastąpić płatkami pecorino albo parmezanu, ale wtedy sera lepiej nie zapiekać, on się i tak lekko roztopi od ciepłych warzyw.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]73671[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>Edit: uff..., znalazłam oryginał: <a href="http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79164201,80682280.html" target="_blank">http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79164201,80682280.html</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1296738, member: 13254"] Wstawiam przepis na moją dzisiejszą kolację. Pierwowzór znalazłam dawno temu w Galerii Potraw, niestety nie pamiętam autora i nie mogę teraz podać linka. Ale w końcu znajdę i dopiszę. Robię z głowy, więc już na pewno nieco od oryginału odeszłam. To moje ulubione danie z zielonych szparagów. Na jedną porcję: pół pęczka zielonych szparagów 30 dag młodych ziemniaków (wybieram jak najmniejsze) kilka ząbków czosnku gałązka rozmarynu sól świeżo mielony pieprz kilka łyżek oliwy kilka plasterków sera halloumi Piec nagrzać do 190 stopni. Ziemniaki umyć (nie obieram, skórka w większości schodzi podczas mycia), jeśli są różnej wielkości, to te większe przekroić. Szpargom odłamać końcówki. Ziemniaki posypać solą (najlepiej morską), pieprzem, dorzucić czosnek (daję całe ząbki, nieobrane, ale można obrać), wytytłać wszystko w oliwie i siup do pieca. Po jakichś 25-30 minutach, jak ziemniaki już zaczynają mięknąć, dodać szparagi. Te 25-30 minut to czas bardzo orientacyjny, jak wiadomo zależy od wielkości ziemniaków, gatunku. Trzeba macać widelcem i tyle. Po mniej więcej 5 minutach (ja lubię raczej twarde szparagi, czas należy dostosować do upodobań) położyć na wierzch plastry sera i piec aż zmięknie. 5 miunut powinno wystarczyć. I to wszystko. Można już na talerzu przybrać szynką suszoną, ewentualnie podsmażonym boczkiem. Halloumi można zastąpić płatkami pecorino albo parmezanu, ale wtedy sera lepiej nie zapiekać, on się i tak lekko roztopi od ciepłych warzyw. [ATTACH=full]73671[/ATTACH] Edit: uff..., znalazłam oryginał: [URL="http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79164201,80682280.html"]http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79164201,80682280.html[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Zielone szparagi pieczone z ziemniakami
Bottom