Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Zielone tajskie curry z kurczaka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1389888" data-attributes="member: 2721"><p>Zielone tajskie curry z kurcxaka to łatwa i szybka potrawa, która zachwyca bogatym smakiem. Pikantne przyprawy bardzo dobrze łączą się z łagodnym smakiem mleka kokosowego. Przepis na podstawie książki &quot;Łatwa kuchnia tajska&quot;. Autor: Ken Hom.</p><p> </p><p> [ATTACH=full]79870[/ATTACH]</p><p> </p><p> 1 podwójna pierś kurczaka, lub mięso z 4-6 udek, tzw. pałek, bez skóry</p><p> 3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku</p><p> 1 mała zielona papryka</p><p> 1 marchewka</p><p> 1 cebula</p><p> 2 ząbki czosnku</p><p> kawałek imbiru wielkości wiśni</p><p> 2-4 łyżeczki zielonej pasty curry</p><p> 1 łyżka sosu rybnego (ew. w zastepstwie, sos sojowy)</p><p> 1/2 łyżeczki cukru</p><p> świeża bazylia</p><p> 165 ml mleczka kokosowego ( = 1 mała puszka)</p><p> sól do smaku</p><p> </p><p> olej do smażenia</p><p> </p><p> Mięso pokroić w niedużą kostkę. Marynować przez 20 minut w 1 łyżce oleju z 1 łyżeczką zielonej pasty curry.</p><p> </p><p> Mrożony gorszek gotować przez ok. 2 minuty, odcedzić.</p><p> </p><p> Marchewke obrać, pokroić w cienkie słupki, cebulę obrać i pokroić w pióra. Papryke pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.</p><p> </p><p> W woku lub dużej patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Smażyć kurczaka, aż będzie złoty, zdjąć z patelni.</p><p> </p><p> Następnie usmażyć warzywa. Kiedy cebula będzie szklista, dodać ponownie kurczaka, sos rybny (lub sojowy) oraz pastę curry - ilość do smaku, zależnie, jaką ostrość lubimy. Smażyć razem chwilę, mieszając.</p><p> </p><p> Wlać mleko kokosowe i dusić całość kilka chwil, aż sos trochę zgęstnieje. Dodać posiekaną bazylię, doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.</p><p> </p><p> Podawać z ryżem lub ew. makaronem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1389888, member: 2721"] Zielone tajskie curry z kurcxaka to łatwa i szybka potrawa, która zachwyca bogatym smakiem. Pikantne przyprawy bardzo dobrze łączą się z łagodnym smakiem mleka kokosowego. Przepis na podstawie książki "Łatwa kuchnia tajska". Autor: Ken Hom. [ATTACH=full]79870[/ATTACH] 1 podwójna pierś kurczaka, lub mięso z 4-6 udek, tzw. pałek, bez skóry 3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku 1 mała zielona papryka 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości wiśni 2-4 łyżeczki zielonej pasty curry 1 łyżka sosu rybnego (ew. w zastepstwie, sos sojowy) 1/2 łyżeczki cukru świeża bazylia 165 ml mleczka kokosowego ( = 1 mała puszka) sól do smaku olej do smażenia Mięso pokroić w niedużą kostkę. Marynować przez 20 minut w 1 łyżce oleju z 1 łyżeczką zielonej pasty curry. Mrożony gorszek gotować przez ok. 2 minuty, odcedzić. Marchewke obrać, pokroić w cienkie słupki, cebulę obrać i pokroić w pióra. Papryke pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać. W woku lub dużej patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Smażyć kurczaka, aż będzie złoty, zdjąć z patelni. Następnie usmażyć warzywa. Kiedy cebula będzie szklista, dodać ponownie kurczaka, sos rybny (lub sojowy) oraz pastę curry - ilość do smaku, zależnie, jaką ostrość lubimy. Smażyć razem chwilę, mieszając. Wlać mleko kokosowe i dusić całość kilka chwil, aż sos trochę zgęstnieje. Dodać posiekaną bazylię, doprawić do smaku solą i szczyptą cukru. Podawać z ryżem lub ew. makaronem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Zielone tajskie curry z kurczaka
Top
Bottom