zielonogroszkowa zupka krem

wielgasia

Member
Sty 15, 2010
10
0
0
Ta zupa jest ekspresowa a przy okazji w zależności od upodobań można ją urozmaicić dodatkami ( grzaneczki lub smażona szyneczka dla moich małych głodomorków) albo zjeść samą ( to ja)

2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
1 por
1 ząbek czosnku
1 szczypta imbiru
opakowanie mrożonego groszku zielonego
liść laurowy
szczypta gałki muszkatołowej
sól pieprz, słodka papryka do smaku

Na odrobinie oliwy( ja mam oliwę z dodatkiem rozmarynu i bazylii) obsmażyłam warzywa starte na tarce jarzynowej ( imbir też), potem ugotowałam wywar z przyprawami. Pod koniec gotowania ( krótko to trwało bo warzywa są już przecież obsmażone i szybko miękną )dodałam groszek. Gdy groszek jest już miekki wyjęłam listek laurowy i zmiksowałam całość. Można jeszcze doprawić wg gustu. A no i jeszcze jedno, dla zapracowanych, można przecież użyć bulionetki ( np.drobiowej) i wtedy trwa to jeszcze szybciej, chociaż ja uważam że najlepsze są "prawdziwe" warzywka.

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Fajny pomysł. Muszę pamiętać, żeby kupić mrożony groszek i zrobię.
icon_smile.gif

wielgasia

Member
Sty 15, 2010
10
0
0
jaką ilość wywaru ugotować na tą ilość składników?

Ja gotuję 2 litry wywaru. No może troszkę mniej bo mam 3 litrowy garnek a do wywaru musze jeszcze zmieścić groszek ( kupuje 500 g groszku) no i tak żeby mi się nie przelewalo z garnka ......
icon_smile.gif

Pozdrawiam
Asia

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Ja robie troche inaczej. Nie robie na bulionie. Wlewam wode do garnka, wsypuje swiezy groszek z ogrodka(na oko, ale musi go byc duzo:p ), dodaje cebule, sol, pieprz, swieza bazylie i tymianek. To wszyst gotuje, jak juz wszystko jest miekkie miksuje wszystko razem i dodaje smietane crem fresch(nie wiem jaka to w Polsce), do tego wszystkiego groszek ptysiowy tez zrobiony w domu.
Jak przyjezdzaja dzieci od szwagierki to ta zupa jest obowiazkowo na stole
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy