zielony chłodnik na ciepłe dni

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
  • paczka włoszczyzny mrożonej krojonej w słupki
  • kostka rosołowa lub bulion
  • ryż lub kasza manna do zagęszczenia
  • duża garść szczawiu
  • liście lubczyku
  • 2 łyżki śmietany
  • jajko na twardo
  • koperek

"Zagotować wywar z włoszczyzny Julienne (mrożonka - oczywiście!) i kostki rosołowej. Z indyka, kury lub włoszczyźniany. Można wykorzystać kurzy albo cielęcy wywar. Dodać ryż albo kaszę mannę, aby zagęścić zupę. Nie za dużo. Posiekać w dwóch równych częściach: świeży szczaw (duża garść) i lubczyk - górne liście. Zagotować w tym warzywnym lub drobiowym bulionie, w którym już pławi się ryż lub kaszka. Zaciągnąć śmietaną. Schłodzić. Można podać z jajem na twardo. Ładnie wygląda z przepiórczymi jajeczkami. Koperek świeży, posiekany, konieczny!"

mrożonka Julienne to włoszczyzna pokrojona w słupki

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy