- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
- paczka włoszczyzny mrożonej krojonej w słupki
- kostka rosołowa lub bulion
- ryż lub kasza manna do zagęszczenia
- duża garść szczawiu
- liście lubczyku
- 2 łyżki śmietany
- jajko na twardo
- koperek
"Zagotować wywar z włoszczyzny Julienne (mrożonka - oczywiście!) i kostki rosołowej. Z indyka, kury lub włoszczyźniany. Można wykorzystać kurzy albo cielęcy wywar. Dodać ryż albo kaszę mannę, aby zagęścić zupę. Nie za dużo. Posiekać w dwóch równych częściach: świeży szczaw (duża garść) i lubczyk - górne liście. Zagotować w tym warzywnym lub drobiowym bulionie, w którym już pławi się ryż lub kaszka. Zaciągnąć śmietaną. Schłodzić. Można podać z jajem na twardo. Ładnie wygląda z przepiórczymi jajeczkami. Koperek świeży, posiekany, konieczny!"
mrożonka Julienne to włoszczyzna pokrojona w słupki
Ostatnią edycję dokonał moderator: