Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Ziemiaki pieczone i kluski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1684125" data-attributes="member: 2354"><p>Pieczone ziemniaki z dodatkami</p><p></p><p>Pytalam dlatego, ze czytajac watek o ziemniakach zauwazylam przepisy, ktore mi sie podobaly, ale nie mialy wiekszego wziecia, no to podaje.</p><p></p><p>Na wstepie chce zaznaczyc, ze tu porzepisy podaje sie lopatologicznie, bo niewiadomo, kto korzysta, to nie gniewajcie sie na mnie za to, bo ja tlumacze w miare dokladnie. Szklanki amerykanskie, czyli mniejsze niz nasze.</p><p></p><p>zrodlo przepisu: <a href="https://www.foodnetwork.com/recipes/jeff-mauro/loaded-baked-potato-with-cashew-cheese-sauce-11861676" target="_blank">https://www.foodnetwork.com/recipes/jeff-ma...-sauce-11861676</a></p><p></p><p>Pieczone ziemniaki z dodatkami</p><p></p><p>do ziemniakow:</p><p></p><p>4 duze ziemniaki (russet) wyszorowac pod zimna woda i osuszyc, nie obierac</p><p>4 szklanki (8 uncji) brokulow (pociete na mw. 2,5 cm kawalki)</p><p>lyzka extra virgin oliwy z oliwek</p><p>sol koszerna i swiezo mielony pieprz (czarny)</p><p>4 plastry wedzonego bekonu/boczku</p><p>2 lyzki drobno posiekanej zielonej cebulki</p><p></p><p>na sos:</p><p>szklanka orzechow cashew</p><p>1 mala marchewka obrana i pokrojona w kawalki</p><p>1 zabek czosnku posiekany</p><p>1/3 szklanki pozywnych drozdzy (nutritional yeast) w proszku *</p><p>2 lyzki soku wycisnietego z cytryn</p><p></p><p>wykonanie:</p><p>nagrzac piekarnik do 212/213 C</p><p>czubkiem noza lub widelcem pokluc ziemniaki w kilku miejscach (zeby para miala ujscie)</p><p>ziemniaki ulozyc bezposrednio na ruszcie piekarnika (na nizszym poziomie mozna wstawic blaszke lub aluminiowa folie, zeby nie brudzic dna piekarnika)</p><p>ziemniaki piec 55-60 min. zeby skorka byla chrupiaca, a srodek miekki</p><p>--------------------------------------------------</p><p>sos:</p><p>do malego rondelka wlozyc orzechy, marchewke, czosnek, lyzeczke soli i wlac 1.5 szklanki zimnej wody i na malym ogniu doprowadzic do wrzenia/mrugania, trzymac ok. 12 min do miekkosci.</p><p>Nastepnie odczekac 5 min i ostroznie przelac calosc do blendera (nie wiecej niz do polowy blendera) wsypac drozdze, sok z cytryny i sol do smaku. Miksowac na szybkich obrotach ok. 30 sekund dodajac wody w razie potrzeby - ma byc kremowa konsystencja. Miksujac nalezy nakryc pokrywka ale zostawic 1 kat otwarty i na wierzch pokrywki polozyc recznik, miksowac trzymajac pokrywke przez recznik.</p><p>---------------------------------------------------</p><p>Kiedy ziemniaki juz sie pieka ok. 35 min. - przygotowac brokuly.</p><p>Czesci brokulow ulozyc na blaszcze do pieczenia w jednej warstwie, pokropic oliwa, posypac sola i pieprzem i wymieszac, zeby wszystkie byly doprawione. Piec do miekkosci, kiedy zaczynaja brazowiec - ok. 20 min.</p><p></p><p>Na duzej patelni podpiec plastry bekonu na srednim ogniu, na zloto i chrupiaco - 3-4 min. Wylozyc na papier kuchenny do odcedzenia tluszczu, jak ostygna pokroic w cienkie paseczki.</p><p>---------------------------------------------------</p><p>Upieczone ziemniaki przekroic pionowo tak na 3/4 ( nie do dna) i sciskajac do siebie przeciwne konce rozchylic ziemniaki i troche pogrzebac widelcem w srodku, uwazajac zeby sie nie poparzyc.</p><p>Ziemniaki polac suto orzechowo serowym sosem, nalozyc pieczone brokuly, znowu polac sosem, posypac bekonem i zielona cebulka.</p><p></p><p>* pozywne drozdze uzywane sa w kuchni weganskiej, powinny byc w handlu, a jesli nie, to mozna kupic online, maja duza wartosc odzywcza, link:</p><p></p><p><a href="https://www.google.com/search?q=nutritional+yeast&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-1" target="_blank">https://www.google.com/search?q=nutritional...ent=firefox-b-1</a></p><p>ewentualnie uzyc w zamian moze jakis tarty ser</p><p>==========================================================================</p><p>Jeszcze moze podam inny przepis, choc ten istnieje od dawna i moze byc Wam znany:</p><p>Pieczone ziemniaki, zrodlo: <a href="https://www.foodnetwork.com/recipes/alton-brown/the-baked-potato-recipe1-1908821" target="_blank">https://www.foodnetwork.com/recipes/alton-b...recipe1-1908821</a></p><p></p><p>Troche w skrocie, bo poczatek podobny.</p><p>1 duzy ziemniak na osobe</p><p>canola olej</p><p>sol koszerna</p><p>maslo, kwasna gesta smietana, tarty czedar, scalion/zielona cebulka</p><p>Nagrzac piekarnik na 175 C, ziemniaki przygotoac j.w. pokluc naokolo (8-12 razy). Osuszone ziemniaki wlozyc do miski, polac lekko olejem i posypac sola, dobrze wymieszac, nastepnie ulozyc na rusztach podstawiajac na dolnym ruszcie blaszke/folie zeby nie brudzic piekarnika. Piec 1 godzine, jesli ziemniakow wiecej, niz 4 - piec jeszcze 15 min. dluzej.</p><p>Upieczone rozciac j.w. i nalozyc na wierzch smietane, posypac sola i tartym serem oraz cebulka.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1684125, member: 2354"] Pieczone ziemniaki z dodatkami Pytalam dlatego, ze czytajac watek o ziemniakach zauwazylam przepisy, ktore mi sie podobaly, ale nie mialy wiekszego wziecia, no to podaje. Na wstepie chce zaznaczyc, ze tu porzepisy podaje sie lopatologicznie, bo niewiadomo, kto korzysta, to nie gniewajcie sie na mnie za to, bo ja tlumacze w miare dokladnie. Szklanki amerykanskie, czyli mniejsze niz nasze. zrodlo przepisu: [URL="https://www.foodnetwork.com/recipes/jeff-mauro/loaded-baked-potato-with-cashew-cheese-sauce-11861676"]https://www.foodnetwork.com/recipes/jeff-ma...-sauce-11861676[/URL] Pieczone ziemniaki z dodatkami do ziemniakow: 4 duze ziemniaki (russet) wyszorowac pod zimna woda i osuszyc, nie obierac 4 szklanki (8 uncji) brokulow (pociete na mw. 2,5 cm kawalki) lyzka extra virgin oliwy z oliwek sol koszerna i swiezo mielony pieprz (czarny) 4 plastry wedzonego bekonu/boczku 2 lyzki drobno posiekanej zielonej cebulki na sos: szklanka orzechow cashew 1 mala marchewka obrana i pokrojona w kawalki 1 zabek czosnku posiekany 1/3 szklanki pozywnych drozdzy (nutritional yeast) w proszku * 2 lyzki soku wycisnietego z cytryn wykonanie: nagrzac piekarnik do 212/213 C czubkiem noza lub widelcem pokluc ziemniaki w kilku miejscach (zeby para miala ujscie) ziemniaki ulozyc bezposrednio na ruszcie piekarnika (na nizszym poziomie mozna wstawic blaszke lub aluminiowa folie, zeby nie brudzic dna piekarnika) ziemniaki piec 55-60 min. zeby skorka byla chrupiaca, a srodek miekki -------------------------------------------------- sos: do malego rondelka wlozyc orzechy, marchewke, czosnek, lyzeczke soli i wlac 1.5 szklanki zimnej wody i na malym ogniu doprowadzic do wrzenia/mrugania, trzymac ok. 12 min do miekkosci. Nastepnie odczekac 5 min i ostroznie przelac calosc do blendera (nie wiecej niz do polowy blendera) wsypac drozdze, sok z cytryny i sol do smaku. Miksowac na szybkich obrotach ok. 30 sekund dodajac wody w razie potrzeby - ma byc kremowa konsystencja. Miksujac nalezy nakryc pokrywka ale zostawic 1 kat otwarty i na wierzch pokrywki polozyc recznik, miksowac trzymajac pokrywke przez recznik. --------------------------------------------------- Kiedy ziemniaki juz sie pieka ok. 35 min. - przygotowac brokuly. Czesci brokulow ulozyc na blaszcze do pieczenia w jednej warstwie, pokropic oliwa, posypac sola i pieprzem i wymieszac, zeby wszystkie byly doprawione. Piec do miekkosci, kiedy zaczynaja brazowiec - ok. 20 min. Na duzej patelni podpiec plastry bekonu na srednim ogniu, na zloto i chrupiaco - 3-4 min. Wylozyc na papier kuchenny do odcedzenia tluszczu, jak ostygna pokroic w cienkie paseczki. --------------------------------------------------- Upieczone ziemniaki przekroic pionowo tak na 3/4 ( nie do dna) i sciskajac do siebie przeciwne konce rozchylic ziemniaki i troche pogrzebac widelcem w srodku, uwazajac zeby sie nie poparzyc. Ziemniaki polac suto orzechowo serowym sosem, nalozyc pieczone brokuly, znowu polac sosem, posypac bekonem i zielona cebulka. * pozywne drozdze uzywane sa w kuchni weganskiej, powinny byc w handlu, a jesli nie, to mozna kupic online, maja duza wartosc odzywcza, link: [URL="https://www.google.com/search?q=nutritional+yeast&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-1"]https://www.google.com/search?q=nutritional...ent=firefox-b-1[/URL] ewentualnie uzyc w zamian moze jakis tarty ser ========================================================================== Jeszcze moze podam inny przepis, choc ten istnieje od dawna i moze byc Wam znany: Pieczone ziemniaki, zrodlo: [URL="https://www.foodnetwork.com/recipes/alton-brown/the-baked-potato-recipe1-1908821"]https://www.foodnetwork.com/recipes/alton-b...recipe1-1908821[/URL] Troche w skrocie, bo poczatek podobny. 1 duzy ziemniak na osobe canola olej sol koszerna maslo, kwasna gesta smietana, tarty czedar, scalion/zielona cebulka Nagrzac piekarnik na 175 C, ziemniaki przygotoac j.w. pokluc naokolo (8-12 razy). Osuszone ziemniaki wlozyc do miski, polac lekko olejem i posypac sola, dobrze wymieszac, nastepnie ulozyc na rusztach podstawiajac na dolnym ruszcie blaszke/folie zeby nie brudzic piekarnika. Piec 1 godzine, jesli ziemniakow wiecej, niz 4 - piec jeszcze 15 min. dluzej. Upieczone rozciac j.w. i nalozyc na wierzch smietane, posypac sola i tartym serem oraz cebulka. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Ziemiaki pieczone i kluski
Top
Bottom