Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Ziemniaczana z curry
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1483280" data-attributes="member: 10341"><p>Zrobiłam ją dzisiaj z miesięcznika &quot;Moje gotowanie&quot;, zainteresowana tym niecodziennym połączeniem składników. Wyszła pyszna. Można ją podawać jako zwykłe danie obiadowe, a także podejmować nią gości Podaję proporcje dla 4 osób, chociaż dla siebie robiłam z mniejszej porcji. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong>- </strong>5 6 ziemniaków</p><p>- 2 cebule</p><p>- 3 łyżki masła lub oleju (brałam masło)</p><p>- 2 - 3 łyżki curry</p><p>- 3 szklanki bulionu z kostki</p><p>- pół szklanki śmietany (brałam 18 %)</p><p>- łyżka soku z cytryny</p><p>- garść płatków migdałowych</p><p>- 5 gałązek natki</p><p>- pieprz i sól</p><p></p><p>Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Tłuszcz rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i ziemniaki, zrumienić. Oprószyć curry, smażyć jeszcze 2 - 3 minuty. Zalać gorącym bulionem, przykryć, gotować 15 minut. Zupę zmiksować, kilka łyżek wymieszać ze śmietaną i połączyć z resztą zupy. Przyprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni - uważać, żeby nie spalić, mają być lekko rumiane. Natkę umyć i wg przepisu poodrywać listki. Ja wzięłam nieco mniej natki i posiekałam. Zupę rozlewamy do talerzy, posypujemy płatkami migdałowymi i natką. Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1483280, member: 10341"] Zrobiłam ją dzisiaj z miesięcznika "Moje gotowanie", zainteresowana tym niecodziennym połączeniem składników. Wyszła pyszna. Można ją podawać jako zwykłe danie obiadowe, a także podejmować nią gości Podaję proporcje dla 4 osób, chociaż dla siebie robiłam z mniejszej porcji. [B]Składniki - [/B]5 6 ziemniaków - 2 cebule - 3 łyżki masła lub oleju (brałam masło) - 2 - 3 łyżki curry - 3 szklanki bulionu z kostki - pół szklanki śmietany (brałam 18 %) - łyżka soku z cytryny - garść płatków migdałowych - 5 gałązek natki - pieprz i sól Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Tłuszcz rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i ziemniaki, zrumienić. Oprószyć curry, smażyć jeszcze 2 - 3 minuty. Zalać gorącym bulionem, przykryć, gotować 15 minut. Zupę zmiksować, kilka łyżek wymieszać ze śmietaną i połączyć z resztą zupy. Przyprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni - uważać, żeby nie spalić, mają być lekko rumiane. Natkę umyć i wg przepisu poodrywać listki. Ja wzięłam nieco mniej natki i posiekałam. Zupę rozlewamy do talerzy, posypujemy płatkami migdałowymi i natką. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Ziemniaczana z curry
Top
Bottom