Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Ziemniaczana z curry
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1601153" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam, jak to u mnie najczęściej bywa, w &quot;Smakach i aromatach&quot;. Jest to zupa krem i należy mieć to na uwadze, jeśli zdecydujecie się na jej ugotowanie. Zrobiłam z ciekawości, a ponieważ ostatnio najczęściej gotuję zupy, postanowiłam na stałe wpisać ją do mojego repertuaru. Spróbujcie, życzę smacznego. Przepis jest dla 4 osób, dla których należy zgromadzić:</p><p> - 5 - 6 ziemniaków</p><p> - 2 cebule</p><p> - 3 łyżki masła lub oleju (ja brałam masło)</p><p> - 2 - 3 łyżki curry</p><p> - 3 szklanki bulionu z kostki (wzięłam bulion ugotowany z kawałków kurczaka)</p><p> - 1/2 szklanki śmietany (brałam tłustą, ale do uznania, może być 18 %)</p><p> - łyżka soku z cytryny</p><p> - garść płatków migdałowych</p><p> - 5 gałązek natki</p><p> - sól, pieprz</p><p>Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę po obraniu drobno siekamy. Tłuszcz rozgrzewamy w rondlu, wrzucamy cebulę oraz ziemniaki i prze4smazamy do zrumienienia. Oprószamy curry i smażymy jeszcze 2 - 3 minuty. Potem zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy 15 minut.</p><p>Zupę miksujemy, kilka łyżek mieszamy ze śmietaną i tak zahartowaną śmietanę łączymy z resztą zupy. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.</p><p>Płatki migdałowe rumienimy lekko na suchej patelni, a natkę po umyciu drobno siekamy. Rozlaną do talerzy zupę podajemy posypaną płatkami i natką.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1601153, member: 10341"] Przepis znalazłam, jak to u mnie najczęściej bywa, w "Smakach i aromatach". Jest to zupa krem i należy mieć to na uwadze, jeśli zdecydujecie się na jej ugotowanie. Zrobiłam z ciekawości, a ponieważ ostatnio najczęściej gotuję zupy, postanowiłam na stałe wpisać ją do mojego repertuaru. Spróbujcie, życzę smacznego. Przepis jest dla 4 osób, dla których należy zgromadzić: - 5 - 6 ziemniaków - 2 cebule - 3 łyżki masła lub oleju (ja brałam masło) - 2 - 3 łyżki curry - 3 szklanki bulionu z kostki (wzięłam bulion ugotowany z kawałków kurczaka) - 1/2 szklanki śmietany (brałam tłustą, ale do uznania, może być 18 %) - łyżka soku z cytryny - garść płatków migdałowych - 5 gałązek natki - sól, pieprz Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę po obraniu drobno siekamy. Tłuszcz rozgrzewamy w rondlu, wrzucamy cebulę oraz ziemniaki i prze4smazamy do zrumienienia. Oprószamy curry i smażymy jeszcze 2 - 3 minuty. Potem zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Zupę miksujemy, kilka łyżek mieszamy ze śmietaną i tak zahartowaną śmietanę łączymy z resztą zupy. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Płatki migdałowe rumienimy lekko na suchej patelni, a natkę po umyciu drobno siekamy. Rozlaną do talerzy zupę podajemy posypaną płatkami i natką. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Ziemniaczana z curry
Bottom