- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
500 - 600 g dobrych ziemniaków
600 - 700 ml dobrego wywaru. Może, ale nie musi, być mięsny
3 szalotki
1 ząbek czosnku
80 g startego sera grana padano lub parmigiano reggiano
kilka plastrów szynki parmeńskiej lub san Daniele
1 łyżka oliwy
szafran
sól
pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Szynkę rozłożyć na papierze do pieczenia. Piec 10 - 15 minut. Ostudzić
Wywar podgrzać.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
Cebulę poszatkować, czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki. czosnek i cebulę. Przez minutę smażyć na sporym ogniu, następnie ogień zmniejszyć i dusić 10 minut, mieszając i pilnując, żeby czosnek się nie przypalił.
Wlać wywar. Gotować kolejne 15 minut.
W ostatniej chwili dodać parmezan i szafran rozrobiony niewielką ilością ciepłej wody.
Doprawić do smaku solą i pieprzem
Zmiksować.
Podawać z chipsami z szynki
600 - 700 ml dobrego wywaru. Może, ale nie musi, być mięsny
3 szalotki
1 ząbek czosnku
80 g startego sera grana padano lub parmigiano reggiano
kilka plastrów szynki parmeńskiej lub san Daniele
1 łyżka oliwy
szafran
sól
pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Szynkę rozłożyć na papierze do pieczenia. Piec 10 - 15 minut. Ostudzić
Wywar podgrzać.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
Cebulę poszatkować, czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki. czosnek i cebulę. Przez minutę smażyć na sporym ogniu, następnie ogień zmniejszyć i dusić 10 minut, mieszając i pilnując, żeby czosnek się nie przypalił.
Wlać wywar. Gotować kolejne 15 minut.
W ostatniej chwili dodać parmezan i szafran rozrobiony niewielką ilością ciepłej wody.
Doprawić do smaku solą i pieprzem
Zmiksować.
Podawać z chipsami z szynki