Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Ziemniaczana zupa krem z szafranem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="marghe" data-source="post: 1602591" data-attributes="member: 160"><p>500 - 600 g dobrych ziemniaków</p><p>600 - 700 ml dobrego wywaru. Może, ale nie musi, być mięsny</p><p>3 szalotki</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>80 g startego sera grana padano lub parmigiano reggiano</p><p>kilka plastrów szynki parmeńskiej lub san Daniele</p><p>1 łyżka oliwy</p><p>szafran</p><p>sól</p><p>pieprz</p><p></p><p></p><p>Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Szynkę rozłożyć na papierze do pieczenia. Piec 10 - 15 minut. Ostudzić</p><p></p><p>Wywar podgrzać.</p><p>Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę</p><p>Cebulę poszatkować, czosnek posiekać.</p><p></p><p>W garnku rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki. czosnek i cebulę. Przez minutę smażyć na sporym ogniu, następnie ogień zmniejszyć i dusić 10 minut, mieszając i pilnując, żeby czosnek się nie przypalił.</p><p>Wlać wywar. Gotować kolejne 15 minut.</p><p>W ostatniej chwili dodać parmezan i szafran rozrobiony niewielką ilością ciepłej wody.</p><p>Doprawić do smaku solą i pieprzem</p><p></p><p>Zmiksować.</p><p>Podawać z chipsami z szynki</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="marghe, post: 1602591, member: 160"] 500 - 600 g dobrych ziemniaków 600 - 700 ml dobrego wywaru. Może, ale nie musi, być mięsny 3 szalotki 1 ząbek czosnku 80 g startego sera grana padano lub parmigiano reggiano kilka plastrów szynki parmeńskiej lub san Daniele 1 łyżka oliwy szafran sól pieprz Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Szynkę rozłożyć na papierze do pieczenia. Piec 10 - 15 minut. Ostudzić Wywar podgrzać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę Cebulę poszatkować, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki. czosnek i cebulę. Przez minutę smażyć na sporym ogniu, następnie ogień zmniejszyć i dusić 10 minut, mieszając i pilnując, żeby czosnek się nie przypalił. Wlać wywar. Gotować kolejne 15 minut. W ostatniej chwili dodać parmezan i szafran rozrobiony niewielką ilością ciepłej wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem Zmiksować. Podawać z chipsami z szynki [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Ziemniaczana zupa krem z szafranem
Top
Bottom