- Sty 12, 2009
- 158
- 0
- 0
Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej”
Składniki:
0.5kg ugotowanych i przestudzonych ziemiaków,
szklanka mąki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1-2 jajka,
łyżka masła,
sol
Ugotowane ziemiaki przepuścić przez maszynkę, dodać obie mąki, wbić jajko/a, wlać stopione masło. Zagnieść ciasto, starając się aby nie dodawać za dużo mąki, bo będzie za twarde. Rozwałkować, podsypując mąką żeby nie przywierało do stolnicy. Wycinać szklanką kółka,nadziać, a potem siup do piekarnika, piec aż się przyrumienią(ja jeszcze smarowałam rozbełtanym jajkiem), ale nie za długo, bo będą za suche.
Na zdjęciu są pierogi nadziewane mieloną kiełbasą jałowcową,podsmażoną cebulką i startą mozarellą(to wszystko razem wymieszane i doprawione pieprzem i kilkoma ziarenkami jałowca).
Fotka:
Składniki:
0.5kg ugotowanych i przestudzonych ziemiaków,
szklanka mąki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1-2 jajka,
łyżka masła,
sol
Ugotowane ziemiaki przepuścić przez maszynkę, dodać obie mąki, wbić jajko/a, wlać stopione masło. Zagnieść ciasto, starając się aby nie dodawać za dużo mąki, bo będzie za twarde. Rozwałkować, podsypując mąką żeby nie przywierało do stolnicy. Wycinać szklanką kółka,nadziać, a potem siup do piekarnika, piec aż się przyrumienią(ja jeszcze smarowałam rozbełtanym jajkiem), ale nie za długo, bo będą za suche.
Na zdjęciu są pierogi nadziewane mieloną kiełbasą jałowcową,podsmażoną cebulką i startą mozarellą(to wszystko razem wymieszane i doprawione pieprzem i kilkoma ziarenkami jałowca).
Fotka:

Ostatnią edycję dokonał moderator: