Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
ziemniaczane kotlety kijowskie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kasha" data-source="post: 1563570" data-attributes="member: 98"><p>przepis, zdjęcie ze strony <a href="http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/ziemniaczane-kotlety-kijowskie-z.html" target="_blank">http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/...ijowskie-z.html</a></p><p></p><p></p><p></p><p><strong> krokiety:</strong></p><p> <em>600 gram ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków</em></p><p><em> 2 średnie jaja</em></p><p><em> 1/3 łyżeczki soli</em></p><p><em> 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu</em></p><p><em> 1 (może być z czubkiem) szklanka mąki pszennej</em></p><p><em> </em></p><p><em><strong> farsz wege:</strong></em></p><p><em> 200 gram kapusty kiszonej (może być z marchewką albo nawet i lepsza)</em></p><p><em> 100 gram pieczarek</em></p><p><em> 0,5 cebuli</em></p><p><em> sól, pieprz czarny</em></p><p> </p><p><strong>farsz mięsny:</strong></p><p><em> 25-30 dag gotowanego dowolnego mięska (może być drób, wieprzowina, wołowina, co tak akurat macie na stanie)</em></p><p><em> 1 cebula</em></p><p><em> 4 pieczarki</em></p><p><em> sól, pieprz, ostra papryka</em></p><p></p><p> Kapustę płuczemy pod bieżąca wodą, odciskamy, kroimy drobno. </p><p>Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. </p><p>Studzimy, odciskamy z wody. Możemy dodać parę ziarenek kminku do kapusty, jeśli lubimy.</p><p></p><p>Pieczarki kroimy na małe kawałki, podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju, kiedy będą już prawie gotowe, </p><p>dodajemy poszatkowaną cebulkę, chwilkę smażymy (do zeszklenia cebuli) i dodajemy ugotowaną i odciśniętą kapustę. </p><p>Wszystko razem podsmażamy dopóki kapucha nie przestanie wydzielać soku, doprawiamy, mieszamy.</p><p></p><p>Mięso mielimy w maszynce lub drobno siekamy.</p><p>Pieczarki i cebulkę kroimy drobno, podsmażamy na złoto na oleju, dodajemy do mięsa, doprawiamy, mieszamy. </p><p>Farsz ma mieć konsystencję klejącą, więc jeśli jest suchy, możemy dodać oleju, w którym smażyła się cebula i pieczarki.</p><p></p><p></p><p>Ziemniaki mieszamy z jajami, mąką, przyprawami, wyrabiamy jednolite ciasto, starajmy się nie podsypywać mocno mąką, </p><p>ciasto i tak będzie lekko lepiące, a zbyt dużo mąki sprawi, że będą twardawe.</p><p>Ciasto róbmy na samym końcu, tuż przed obiadem, bo kiedy leży za długo podchodzi wodą i będzie fatalne w formowaniu.</p><p></p><p>Na mocno omączonym blacie kładziemy ciasto, omączonymi dłońmi urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy go i pośrodku robimy zagłębienie, </p><p>wkładamy w nie farsz, przykrywamy drugim, nieco mniejszym rozpłaszczonym kawałkiem ciasta.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kasha, post: 1563570, member: 98"] przepis, zdjęcie ze strony [URL="http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/ziemniaczane-kotlety-kijowskie-z.html"]http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/...ijowskie-z.html[/URL] [B] krokiety:[/B] [I]600 gram ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków 2 średnie jaja 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 (może być z czubkiem) szklanka mąki pszennej [B] farsz wege:[/B] 200 gram kapusty kiszonej (może być z marchewką albo nawet i lepsza) 100 gram pieczarek 0,5 cebuli sól, pieprz czarny[/I] [B]farsz mięsny:[/B] [I] 25-30 dag gotowanego dowolnego mięska (może być drób, wieprzowina, wołowina, co tak akurat macie na stanie) 1 cebula 4 pieczarki sól, pieprz, ostra papryka[/I] Kapustę płuczemy pod bieżąca wodą, odciskamy, kroimy drobno. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Studzimy, odciskamy z wody. Możemy dodać parę ziarenek kminku do kapusty, jeśli lubimy. Pieczarki kroimy na małe kawałki, podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju, kiedy będą już prawie gotowe, dodajemy poszatkowaną cebulkę, chwilkę smażymy (do zeszklenia cebuli) i dodajemy ugotowaną i odciśniętą kapustę. Wszystko razem podsmażamy dopóki kapucha nie przestanie wydzielać soku, doprawiamy, mieszamy. Mięso mielimy w maszynce lub drobno siekamy. Pieczarki i cebulkę kroimy drobno, podsmażamy na złoto na oleju, dodajemy do mięsa, doprawiamy, mieszamy. Farsz ma mieć konsystencję klejącą, więc jeśli jest suchy, możemy dodać oleju, w którym smażyła się cebula i pieczarki. Ziemniaki mieszamy z jajami, mąką, przyprawami, wyrabiamy jednolite ciasto, starajmy się nie podsypywać mocno mąką, ciasto i tak będzie lekko lepiące, a zbyt dużo mąki sprawi, że będą twardawe. Ciasto róbmy na samym końcu, tuż przed obiadem, bo kiedy leży za długo podchodzi wodą i będzie fatalne w formowaniu. Na mocno omączonym blacie kładziemy ciasto, omączonymi dłońmi urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy go i pośrodku robimy zagłębienie, wkładamy w nie farsz, przykrywamy drugim, nieco mniejszym rozpłaszczonym kawałkiem ciasta. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
ziemniaczane kotlety kijowskie
Top
Bottom