- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Ziemniaczane łódeczki
na 2 osoby:
2 jak największe, podłużne ziemniaki
2 plastry szynki lub baleronu
2 łyżki gęstej śmietany
żółty ser
pieprz
ostra papryka (wg. uznania)
1. Ziemniaki dobrze umyć, ugatować w skórkach. (nie "dogotowywac" do końca, by nie były rozpadające się
)
2. Stosownie do upodobań - mozna obrać ze skórki lub zostawić ją. Ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć część miąższu, tak, by powstału łódeczki.
3. Szynkę (lub baleron) pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na maśle. Wymieszać wyjęty miąższ z szynką, śmietaną i przyprawami.
Wypełnić czubato łódeczki. Posypać na wierzch startym żółtym serem.
4. Zapiekać w piekarniku w 180 st. aż ser się stopi.
Podawać z surówką.
SMACZNEGO!
(w wersji wegetariańskiej możemy zastąpić wędlinę podsmażonymi pieczarkami
)
na 2 osoby:
2 jak największe, podłużne ziemniaki
2 plastry szynki lub baleronu
2 łyżki gęstej śmietany
żółty ser
pieprz
ostra papryka (wg. uznania)
1. Ziemniaki dobrze umyć, ugatować w skórkach. (nie "dogotowywac" do końca, by nie były rozpadające się

2. Stosownie do upodobań - mozna obrać ze skórki lub zostawić ją. Ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć część miąższu, tak, by powstału łódeczki.
3. Szynkę (lub baleron) pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na maśle. Wymieszać wyjęty miąższ z szynką, śmietaną i przyprawami.
Wypełnić czubato łódeczki. Posypać na wierzch startym żółtym serem.
4. Zapiekać w piekarniku w 180 st. aż ser się stopi.
Podawać z surówką.
SMACZNEGO!

(w wersji wegetariańskiej możemy zastąpić wędlinę podsmażonymi pieczarkami


Ostatnią edycję dokonał moderator: