Ziemniaczanka staropolska z suszonymi śliwkami

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Gotowałam ją co prawda tylko raz i to nie na Wigilię, jak sugeruje autor, ale tak mi smakowała, że zamierzam powtórzyć ją w najbliższym czasie, do czego i Was namawiam. Zupa raczej zimowa, doskonała na obecną pogodę, nie tyle ze względu na rozgrzewający smak, co użytych do jej przygotowania ingrediencji.

Składniki

- 2 duże ziemniaki

-garść suszonych grzybów

- 1 cebula

- garść suszonych śliwek bez pestek

- 5 dag rodzynek

- 2 łyżki masła

- pół łyżeczki mąki

- kieliszek białego wina

- sól, pieprz

Śliwki zalewamy szklanką wody, zaś grzyby osobno 2 szklankami wody. Odstawiamy na 1-2 godziny. Następnie gotujemy około pół godziny w wodzie, w której się moczyły. Przecedzamy, zostawiając wywary.
Rodzynki płuczemy, zalewamy winem i odstawiamy na 15 minut.
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut.
Cebulę obieramy, drobno siekamy, rumienimy na rozgrzanym maśle, łączymy z mąką, rozprowadzamy wywarem ze śliwek i dodajemy do zupy razem z pokrojonymi grzybami, śliwkami oraz rodzynkami z winem.
Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Przepis na nią znalazłam
tutaj.
Zamierzam skorzystać z fragmentów tego artykułu do omówienia innego tematu, więc nie czytajcie go zbyt uważnie. Pozdrowienia.

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy