Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Ziemniaczanka staropolska z suszonymi śliwkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1497890" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Gotowałam ją co prawda tylko raz i to nie na Wigilię, jak sugeruje autor, ale tak mi smakowała, że zamierzam powtórzyć ją w najbliższym czasie, do czego i Was namawiam. Zupa raczej zimowa, doskonała na obecną pogodę, nie tyle ze względu na rozgrzewający smak, co użytych do jej przygotowania ingrediencji.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Verdana'">- 2 duże ziemniaki </span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"> -garść suszonych grzybów</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"> - 1 cebula</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"> - garść suszonych śliwek bez pestek</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"> - 5 dag rodzynek</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"> - 2 łyżki masła</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"> - pół łyżeczki mąki</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"> - kieliszek białego wina</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"> - sól, pieprz</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"> Śliwki zalewamy szklanką wody, zaś grzyby osobno 2 szklankami wody. Odstawiamy na 1-2 godziny. Następnie gotujemy około pół godziny w wodzie, w której się moczyły. Przecedzamy, zostawiając wywary.</span></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'">Rodzynki płuczemy, zalewamy winem i odstawiamy na 15 minut.</span></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'">Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut.</span></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'">Cebulę obieramy, drobno siekamy, rumienimy na rozgrzanym maśle, łączymy z mąką, rozprowadzamy wywarem ze śliwek i dodajemy do zupy razem z pokrojonymi grzybami, śliwkami oraz rodzynkami z winem.</span></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'">Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"> Przepis na nią znalazłam </span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><a href="http://bialczynski.wordpress.com/krolestwo-sis-i-jego-cuda/kuchnia-krolestwa-sis-albo-krolestwo-sis-od-kuchni-i-stolu/sarmackie-korzenie-na-slowianskich-stolach/" target="_blank">tutaj.</a></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Zamierzam skorzystać z fragmentów tego artykułu do omówienia innego tematu, więc nie czytajcie go zbyt uważnie. Pozdrowienia.</span></span><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1497890, member: 10341"] [SIZE=10]Gotowałam ją co prawda tylko raz i to nie na Wigilię, jak sugeruje autor, ale tak mi smakowała, że zamierzam powtórzyć ją w najbliższym czasie, do czego i Was namawiam. Zupa raczej zimowa, doskonała na obecną pogodę, nie tyle ze względu na rozgrzewający smak, co użytych do jej przygotowania ingrediencji. [B]Składniki[/B] [FONT=Verdana]- 2 duże ziemniaki -garść suszonych grzybów - 1 cebula - garść suszonych śliwek bez pestek - 5 dag rodzynek - 2 łyżki masła - pół łyżeczki mąki - kieliszek białego wina - sól, pieprz Śliwki zalewamy szklanką wody, zaś grzyby osobno 2 szklankami wody. Odstawiamy na 1-2 godziny. Następnie gotujemy około pół godziny w wodzie, w której się moczyły. Przecedzamy, zostawiając wywary. Rodzynki płuczemy, zalewamy winem i odstawiamy na 15 minut. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut. Cebulę obieramy, drobno siekamy, rumienimy na rozgrzanym maśle, łączymy z mąką, rozprowadzamy wywarem ze śliwek i dodajemy do zupy razem z pokrojonymi grzybami, śliwkami oraz rodzynkami z winem. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przepis na nią znalazłam [/FONT][/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=8][URL="http://bialczynski.wordpress.com/krolestwo-sis-i-jego-cuda/kuchnia-krolestwa-sis-albo-krolestwo-sis-od-kuchni-i-stolu/sarmackie-korzenie-na-slowianskich-stolach/"]tutaj.[/URL] Zamierzam skorzystać z fragmentów tego artykułu do omówienia innego tematu, więc nie czytajcie go zbyt uważnie. Pozdrowienia.[/SIZE][/FONT][SIZE=8] [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Ziemniaczanka staropolska z suszonymi śliwkami
Top
Bottom