Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Ziemniaczano - cukiniowe gratin
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="duende" data-source="post: 1158370" data-attributes="member: 9634"><p>W dawnych czasach <strong>gratin</strong> oznaczało to, co przypaliło się na spodzie potrawy. W XIX wieku uwagę przeniesiono na wierzch, nazwa zaczęło odnosić się do dania zapieczonego i zrumienionego od góry.</p><p>cytuję za 'Wysokimi obcasami&quot;: </p><p>&quot;Gratin [czyt.: gratę] z warzyw pasuje do mięs z grilla i satysfakcjonuje wegetarian. Może być przekąską, dodatkiem, daniem głównym. Najlepsze jest na gorąco, ale niezłe też w temperaturze pokojowej oraz następnego dnia, odgrzewane. Słowo 'gratin' kojarzone obecnie głównie z wierzchem ozdobionym przypieczonym serem lub rumianą, chrupiącą kruszonką w dawnych czasach odnosiło się do dań, które przypaliły się od spodu. Wymagająca skrobania przypalonka. Ale w XIX wieku uwagę przeniesiono na wierzch potrawy i nazwę 'gratin' zaczęto odnosić do tego, co zapieczone i zrumienione od góry. Danie podaje się na stół w naczyniu, w którym się zapiekało. Powinno mieć płaski spód i ścianki wysokości ok. 6 cm. Może być owalne, okrągłe lub kwadratowe, byleby miało sporą powierzchnię, bo im więcej przypieczonej skorupki na wierzchu, tym więcej przyjemności. &quot;</p><p></p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">1/2 kg ziemniaków</li> <li data-xf-list-type="ul">1/2 kg cukinii</li> <li data-xf-list-type="ul">łyżka masła</li> <li data-xf-list-type="ul">szklanka mleka</li> <li data-xf-list-type="ul">szklanka l śmietany</li> <li data-xf-list-type="ul">2 jajka</li> <li data-xf-list-type="ul">10 dkg sera żółtego</li> <li data-xf-list-type="ul">sól, pieprz</li> <li data-xf-list-type="ul">pieprz cayenne</li> <li data-xf-list-type="ul">rozmaryn</li> </ul><p></p><p>Obrane ziemniaki pokroić na cieniutkie plasterki, bardzo dokładnie osuszyć - będą bardziej chrupiące. Tak samo pokroić cukinie. </p><p>Mleko wymieszać ze śmietaną, jajkami i przyprawami. Kartofle i cukinie układać dachówkowo w płaskim naczyniu wysmarowanym masłem. Zalać masą jajeczną, posypać wiórkami masła i startym serem żółtym. </p><p>Piec 60 minut w 200°C, aż gratin zrobi się złotobrązowy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="duende, post: 1158370, member: 9634"] W dawnych czasach [B]gratin[/B] oznaczało to, co przypaliło się na spodzie potrawy. W XIX wieku uwagę przeniesiono na wierzch, nazwa zaczęło odnosić się do dania zapieczonego i zrumienionego od góry. cytuję za 'Wysokimi obcasami": "Gratin [czyt.: gratę] z warzyw pasuje do mięs z grilla i satysfakcjonuje wegetarian. Może być przekąską, dodatkiem, daniem głównym. Najlepsze jest na gorąco, ale niezłe też w temperaturze pokojowej oraz następnego dnia, odgrzewane. Słowo 'gratin' kojarzone obecnie głównie z wierzchem ozdobionym przypieczonym serem lub rumianą, chrupiącą kruszonką w dawnych czasach odnosiło się do dań, które przypaliły się od spodu. Wymagająca skrobania przypalonka. Ale w XIX wieku uwagę przeniesiono na wierzch potrawy i nazwę 'gratin' zaczęto odnosić do tego, co zapieczone i zrumienione od góry. Danie podaje się na stół w naczyniu, w którym się zapiekało. Powinno mieć płaski spód i ścianki wysokości ok. 6 cm. Może być owalne, okrągłe lub kwadratowe, byleby miało sporą powierzchnię, bo im więcej przypieczonej skorupki na wierzchu, tym więcej przyjemności. " [LIST][*]1/2 kg ziemniaków [*]1/2 kg cukinii [*]łyżka masła [*]szklanka mleka [*]szklanka l śmietany [*]2 jajka [*]10 dkg sera żółtego [*]sól, pieprz [*]pieprz cayenne [*]rozmaryn [/LIST] Obrane ziemniaki pokroić na cieniutkie plasterki, bardzo dokładnie osuszyć - będą bardziej chrupiące. Tak samo pokroić cukinie. Mleko wymieszać ze śmietaną, jajkami i przyprawami. Kartofle i cukinie układać dachówkowo w płaskim naczyniu wysmarowanym masłem. Zalać masą jajeczną, posypać wiórkami masła i startym serem żółtym. Piec 60 minut w 200°C, aż gratin zrobi się złotobrązowy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Ziemniaczano - cukiniowe gratin
Top
Bottom