- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Ziemniaczany wieniec
1 kg ziemniaków
sól
350 g jabłek z kompotu
150 g creme fraiche
1 łyżeczka curry
pieprz
200 g żółtego sera
po 300 g marchewki, zielonej fasoli, brukselki, kalafiora, kalarepy , czy co kto ma.
30 g masła
2 łyżki posiekanych żiół
1.Zaroodporne naczynie (28 cm) smarujemy tłuszczem.
2.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, mocno odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich mus jabłkowy, creme fraiche, curry, pieprz i jeśli trzeba jeszcze solimy. Dokładnie mieszamy. Część masy wkładamy do torby cukierniczej z gwiazdkową wkładką ( 7mm) i na randzie wyciskamy kuleczki ziemniaczane. W środek wkładamy pozostałe ziemniaki, które posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w temp 200 stopni przez 25 minut.
3.Warzywa kroimy w paseczki, albo łamiemy na kawałki i gotujemy (najlepiej na parze) ok 15 minut.
4.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy uduszone warzywa, solimy i pieprzymy.
5.Warzywa wykładamy na ziemniaki, posypujemy ziołami i podajemy.
Ps1.Danie na 6 porcji.
Ps2.Przepis pochodzi z Vegetarischer Genuss 1/2015
Ps3.Ilość warzyw jest dowolna, oczywiście.

1 kg ziemniaków
sól
350 g jabłek z kompotu
150 g creme fraiche
1 łyżeczka curry
pieprz
200 g żółtego sera
po 300 g marchewki, zielonej fasoli, brukselki, kalafiora, kalarepy , czy co kto ma.
30 g masła
2 łyżki posiekanych żiół
1.Zaroodporne naczynie (28 cm) smarujemy tłuszczem.
2.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, mocno odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich mus jabłkowy, creme fraiche, curry, pieprz i jeśli trzeba jeszcze solimy. Dokładnie mieszamy. Część masy wkładamy do torby cukierniczej z gwiazdkową wkładką ( 7mm) i na randzie wyciskamy kuleczki ziemniaczane. W środek wkładamy pozostałe ziemniaki, które posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w temp 200 stopni przez 25 minut.
3.Warzywa kroimy w paseczki, albo łamiemy na kawałki i gotujemy (najlepiej na parze) ok 15 minut.
4.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy uduszone warzywa, solimy i pieprzymy.
5.Warzywa wykładamy na ziemniaki, posypujemy ziołami i podajemy.
Ps1.Danie na 6 porcji.
Ps2.Przepis pochodzi z Vegetarischer Genuss 1/2015
Ps3.Ilość warzyw jest dowolna, oczywiście.