Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Ziemniaczki na sposób angielski*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1338902" data-attributes="member: 2354"><p>Przepis na poledwiczke wydaje mi sie bardzo dobry, ja bede robila na troche uproszczony sposob. Mam poledwiczke ale pokrojona w plastry i plastry przyprawie po jednym tak samo a zestaw ziol wydaje mi sie dobrze dobrany. Przygotowane plastry otocze lekko w mace, podsmaze obustronnie i poddusze w sosie. Tak samo mozna uzyc cienko krojone kotlety ze schabu. Niestety nie moge miec kurek, szkoda, to beda grzybki crimini tak samo zrobione jak kurki.</p><p></p><p>Pieczone ziemniaki robie troche inaczej. Obrane ziemniaki kroje w osemki, kropie oliwa extra virgin i posypuje suszonymi ziolami, moga byc prowansalskie czy inne wg. wyboru, majerankiem, kminkiem, sola, najlepiej morska i pieprzem. Trzeba lekko wymieszac, aby ziemniaki byly rowno pokryte oliwa i przyprawami.</p><p>Tak przygotowane surowe ziemniaki ukladam na blaszce, moze byc pokryta folia aluminiowa, wstawiam do piekarnika i pieke 45 min. do godziny. Pod koniec pieczenia mozna posypac drobno siekanym czosnkiem. Takie ziemniaki sa bardzo dobrze upieczone i rumiane, w srodku miekkie, juz doprawione i gotowac wczesniej nie trzeba. Zamiast gotowac jarzyny na parze (co robie tez czasami) do tych ziemniakow mozna dolozyc na blaszke jarzyny, jakie kto lubi: marchewke pasternak, pietruszke, papryke, cebule, cukinie, buraki, pomidory, brukselke, koper wloski, pokrojone w jednakowe kawalki i tak samo doprawione jak ziemniaki. Za jednym zamachem pieka sie ziemniaki i jarzyny. Pieczone jarzyny sa bardzo smaczne i mozna jesc same z ziemniakami jako danie jarskie albo jako dodatek do miesa.</p><p>Mozna tez piec razem czosnek, bardzo dobry dodatek smakowy do roznych past, salatek, sosow, zup. Cala glowke czosnku, jedna lub kilka, bez obierania kroi sie poprzecznie, kropi oliwa i kazda polowke albo 2 zawija w folie aluminiowa. To sie piecze przy okazji, a potem uzywa do czego trzeba. Upieczone zabki czosnku wyciska sie z lupinek i gotowe. Mozna trzymac w lodowce w szklanym czy plastikowym pojemniczku i uzyc w razie potrzeby. </p><p>Uwaga dla niedoswiadczonych osob - czosnek po obrobce termicznej traci zupelnie ostrosc i zapach, pozostaje jedynie pyszny smak.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1338902, member: 2354"] Przepis na poledwiczke wydaje mi sie bardzo dobry, ja bede robila na troche uproszczony sposob. Mam poledwiczke ale pokrojona w plastry i plastry przyprawie po jednym tak samo a zestaw ziol wydaje mi sie dobrze dobrany. Przygotowane plastry otocze lekko w mace, podsmaze obustronnie i poddusze w sosie. Tak samo mozna uzyc cienko krojone kotlety ze schabu. Niestety nie moge miec kurek, szkoda, to beda grzybki crimini tak samo zrobione jak kurki. Pieczone ziemniaki robie troche inaczej. Obrane ziemniaki kroje w osemki, kropie oliwa extra virgin i posypuje suszonymi ziolami, moga byc prowansalskie czy inne wg. wyboru, majerankiem, kminkiem, sola, najlepiej morska i pieprzem. Trzeba lekko wymieszac, aby ziemniaki byly rowno pokryte oliwa i przyprawami. Tak przygotowane surowe ziemniaki ukladam na blaszce, moze byc pokryta folia aluminiowa, wstawiam do piekarnika i pieke 45 min. do godziny. Pod koniec pieczenia mozna posypac drobno siekanym czosnkiem. Takie ziemniaki sa bardzo dobrze upieczone i rumiane, w srodku miekkie, juz doprawione i gotowac wczesniej nie trzeba. Zamiast gotowac jarzyny na parze (co robie tez czasami) do tych ziemniakow mozna dolozyc na blaszke jarzyny, jakie kto lubi: marchewke pasternak, pietruszke, papryke, cebule, cukinie, buraki, pomidory, brukselke, koper wloski, pokrojone w jednakowe kawalki i tak samo doprawione jak ziemniaki. Za jednym zamachem pieka sie ziemniaki i jarzyny. Pieczone jarzyny sa bardzo smaczne i mozna jesc same z ziemniakami jako danie jarskie albo jako dodatek do miesa. Mozna tez piec razem czosnek, bardzo dobry dodatek smakowy do roznych past, salatek, sosow, zup. Cala glowke czosnku, jedna lub kilka, bez obierania kroi sie poprzecznie, kropi oliwa i kazda polowke albo 2 zawija w folie aluminiowa. To sie piecze przy okazji, a potem uzywa do czego trzeba. Upieczone zabki czosnku wyciska sie z lupinek i gotowe. Mozna trzymac w lodowce w szklanym czy plastikowym pojemniczku i uzyc w razie potrzeby. Uwaga dla niedoswiadczonych osob - czosnek po obrobce termicznej traci zupelnie ostrosc i zapach, pozostaje jedynie pyszny smak. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Ziemniaczki na sposób angielski*
Bottom