- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Ziemniak z dynią
4 duże ziemniaki
150 g sera philadelphia
40 g suszonych pomidorów
łyżeczka tymianku
sól i pieprz
12 plastrów boczku
100 g dyni
Sok z połowy cytryny.
1.Dynie kroimy z zapałkę, (dłuższą niż ziemniak) nie grubszą niż 5 mm. Skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy i pieprzymy.
2.Suszone pomidory kroimy w kawałki, mieszamy z serem i tymiankiem. Solimy i pieprzymy.
3.Ziemniaki gotujemy przez 20 – 25 minut. Delikatnie studzimy. Przekrawamy na połowę. Wydrążamy łyżeczką środek, który zapełniamy serem. Obieramy ze skórki , a w końcówkach ziemniaków robimy małe „v” aby umieścić w nich kawałki dyni. Wszystko jeszcze raz solimy i pieprzymy. Skrapiamy oliwa z pomidorów. Obie połówki składamy i obwiązujemy 3 plastrami boczku. Owijamy aluminiową folią i pieczemy przez 45 minut w temp 180 stopni. Podczas ostatnich 5 minut odsłaniamy ziemniaki i podwyższamy temp do 250 stopni.

4 duże ziemniaki
150 g sera philadelphia
40 g suszonych pomidorów
łyżeczka tymianku
sól i pieprz
12 plastrów boczku
100 g dyni
Sok z połowy cytryny.
1.Dynie kroimy z zapałkę, (dłuższą niż ziemniak) nie grubszą niż 5 mm. Skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy i pieprzymy.
2.Suszone pomidory kroimy w kawałki, mieszamy z serem i tymiankiem. Solimy i pieprzymy.
3.Ziemniaki gotujemy przez 20 – 25 minut. Delikatnie studzimy. Przekrawamy na połowę. Wydrążamy łyżeczką środek, który zapełniamy serem. Obieramy ze skórki , a w końcówkach ziemniaków robimy małe „v” aby umieścić w nich kawałki dyni. Wszystko jeszcze raz solimy i pieprzymy. Skrapiamy oliwa z pomidorów. Obie połówki składamy i obwiązujemy 3 plastrami boczku. Owijamy aluminiową folią i pieczemy przez 45 minut w temp 180 stopni. Podczas ostatnich 5 minut odsłaniamy ziemniaki i podwyższamy temp do 250 stopni.