Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Ziemniaki Anny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 935644" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis z tej samej &quot;Kuchni francuskiej&quot; Marianny Pieppenstock, co wcześniej podana zielona sałata. Kiedyś czytałam w miesięczniku &quot;Kuchnia&quot;, że ziemniaki te robił dla pięknej kurtyzany Anny, zakochany w niej kucharz. Ciekawiło mnie, czym ją chciał urzec i zrobiłam je dzisiaj na obiad. Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 - 1,5 kg ziemniaków</p><p>10 - 12,5 dkg masła</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Okrągłe lub owalne naczynie żaroodporne smarujemy grubo masłem i układamy koliście (tak jak owoce na torcie) jedną warstwę ziemniaków, polewamy roztopionym masłem, lekko oprószamy solą i pieprzem i tak samo postępujemy z pozostałymi ziemniakami. Ostatnią warstwę też polewamy masłem. Pieczemy pod przykryciem w dobrze nagrzanym (200st.) piekarniku 25 - 30 minut, zależnie od ilości ziemniaków. Ja piekłam z dużo mniejszej porcji 25 minut, więc ten czas należy wydłużyć co najmniej do 40 minut. Przed podaniem na kilka minut zdejmujemy pokrywkę i chwilę podpiekamy odkryte. Podajemy natychmiast do sałatek, warzyw i mięsa. Ja zjadłam z <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30248" target="_blank">zieloną sałatą</a>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 935644, member: 10341"] Przepis z tej samej "Kuchni francuskiej" Marianny Pieppenstock, co wcześniej podana zielona sałata. Kiedyś czytałam w miesięczniku "Kuchnia", że ziemniaki te robił dla pięknej kurtyzany Anny, zakochany w niej kucharz. Ciekawiło mnie, czym ją chciał urzec i zrobiłam je dzisiaj na obiad. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]1 - 1,5 kg ziemniaków 10 - 12,5 dkg masła sól, pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Okrągłe lub owalne naczynie żaroodporne smarujemy grubo masłem i układamy koliście (tak jak owoce na torcie) jedną warstwę ziemniaków, polewamy roztopionym masłem, lekko oprószamy solą i pieprzem i tak samo postępujemy z pozostałymi ziemniakami. Ostatnią warstwę też polewamy masłem. Pieczemy pod przykryciem w dobrze nagrzanym (200st.) piekarniku 25 - 30 minut, zależnie od ilości ziemniaków. Ja piekłam z dużo mniejszej porcji 25 minut, więc ten czas należy wydłużyć co najmniej do 40 minut. Przed podaniem na kilka minut zdejmujemy pokrywkę i chwilę podpiekamy odkryte. Podajemy natychmiast do sałatek, warzyw i mięsa. Ja zjadłam z [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30248"]zieloną sałatą[/URL]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Ziemniaki Anny
Top
Bottom