Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Podawałam z jajkami sadzonymi i wyszło bardzo dobrze zestawione danie, chociaż i same ziemniaki smakują wybornie. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
1 kg ziemniaków
1 łyżeczka kminku
2 cebule
1 łyżka masła
1 pęczek natki pietruszki
20 dkg sera gouda
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 gałązka lub 1 łyżeczka tymianku
1 łyżka kaparów
masło do wysmarowania formy
Umyte dokładnie ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie z kminkiem, studzimy pod zimną wodą i obieramy. Następnie kroimy w plasterki grubości 1 cm. Obrane cebule drobno siekamy i szklimy na maśle. Pietruszkę siekamy, a ser ścieramy na drobnej tarce. Żaroodporną formę smarujemy masłem i układamy warstwami ziemniaki, cebulę, pietruszkę i ser, posypując solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na wierzchu kładziemy gałązkę tymianku i posypujemy kaparami oraz resztą sera. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 200 st. Można podać z samą sałatą lub jak wspomniałam wcześniej z jajkami sadzonymi.
Składniki
1 kg ziemniaków
1 łyżeczka kminku
2 cebule
1 łyżka masła
1 pęczek natki pietruszki
20 dkg sera gouda
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 gałązka lub 1 łyżeczka tymianku
1 łyżka kaparów
masło do wysmarowania formy
Umyte dokładnie ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie z kminkiem, studzimy pod zimną wodą i obieramy. Następnie kroimy w plasterki grubości 1 cm. Obrane cebule drobno siekamy i szklimy na maśle. Pietruszkę siekamy, a ser ścieramy na drobnej tarce. Żaroodporną formę smarujemy masłem i układamy warstwami ziemniaki, cebulę, pietruszkę i ser, posypując solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na wierzchu kładziemy gałązkę tymianku i posypujemy kaparami oraz resztą sera. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 200 st. Można podać z samą sałatą lub jak wspomniałam wcześniej z jajkami sadzonymi.
Ostatnią edycję dokonał moderator: