Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Ziemniaki brabanckie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 871740" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Podawałam z jajkami sadzonymi i wyszło bardzo dobrze zestawione danie, chociaż i same ziemniaki smakują wybornie. Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 kg ziemniaków</p><p>1 łyżeczka kminku</p><p>2 cebule</p><p>1 łyżka masła</p><p>1 pęczek natki pietruszki</p><p>20 dkg sera gouda</p><p>sól, pieprz, gałka muszkatołowa</p><p>1 gałązka lub 1 łyżeczka tymianku</p><p>1 łyżka kaparów</p><p>masło do wysmarowania formy</p><p></p><p>Umyte dokładnie ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie z kminkiem, studzimy pod zimną wodą i obieramy. Następnie kroimy w plasterki grubości 1 cm. Obrane cebule drobno siekamy i szklimy na maśle. Pietruszkę siekamy, a ser ścieramy na drobnej tarce. Żaroodporną formę smarujemy masłem i układamy warstwami ziemniaki, cebulę, pietruszkę i ser, posypując solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na wierzchu kładziemy gałązkę tymianku i posypujemy kaparami oraz resztą sera. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 200 st. Można podać z samą sałatą lub jak wspomniałam wcześniej z jajkami sadzonymi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 871740, member: 10341"] Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Podawałam z jajkami sadzonymi i wyszło bardzo dobrze zestawione danie, chociaż i same ziemniaki smakują wybornie. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki[/B] 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka kminku 2 cebule 1 łyżka masła 1 pęczek natki pietruszki 20 dkg sera gouda sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1 gałązka lub 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka kaparów masło do wysmarowania formy Umyte dokładnie ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie z kminkiem, studzimy pod zimną wodą i obieramy. Następnie kroimy w plasterki grubości 1 cm. Obrane cebule drobno siekamy i szklimy na maśle. Pietruszkę siekamy, a ser ścieramy na drobnej tarce. Żaroodporną formę smarujemy masłem i układamy warstwami ziemniaki, cebulę, pietruszkę i ser, posypując solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na wierzchu kładziemy gałązkę tymianku i posypujemy kaparami oraz resztą sera. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 200 st. Można podać z samą sałatą lub jak wspomniałam wcześniej z jajkami sadzonymi. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Ziemniaki brabanckie
Top
Bottom