- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
skorzystałam z przepisu z broszury "Potrawy z ziemniaków" Janiny Brykalskiej i Marii Grzybowskiej, wyd. z 1967 r:
12 podłużnych ziemniaków
ok. 3 dag suszonych grzybów
duża cebula
2 łyżki margaryny(ja dałam masło)
1 jajko
1/2 szkl. śmietany
sól, pieprz
tarta bułka
natka pietruszki
Grzyby opłukać, namoczyć ok. 2 godz. a potem ugotować w wodzie, w której się moczyły ( ja gotowałam bez moczenia)-wywaru nie wylewać!
Ziemniaki obrać, wypłukać
skrajać z węższego końca tak, aby ziemniak mógł stać, a w drugim końcu wydrążyć wgłębienie, odkrojoną od spodu cześć użyć potem jako czapeczkę do przykrycia:
Ugotowane grzyby drobno pokroić w kosteczkę, cebulę również, przesmażyć na maśle, doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić.
Wbić jajko ( w książeczce zapomnieli o jajku
), wymieszać i dosypać tyle bułki tartej aby masa nie była zbyt rzadka, na końcu dodać posiekaną natkę, wymieszać. Nafaszerować ziemniaki, przykryć czapeczkami.
Ułożyć ciasno w rondlu, zalać wywarem z grzybów, ew. dopełnić wodą ( ja dodałam jeszcze kostkę bulionową grzybową), posolić, popieprzyć. Całość dusić do miękkości ziemniaków, pod koniec dodać śmietanę. ( ja odlałam trochę wywaru, zaprawiłam nim śmietanę z łyżką mąki i dopiero tak wlałam do rondla i poczekałam chwilę aż się zagotuje.
Podałam z surówką z kiszonej kapusty:
na przekroju farsz też wygląda jak grzyb

12 podłużnych ziemniaków
ok. 3 dag suszonych grzybów
duża cebula
2 łyżki margaryny(ja dałam masło)
1 jajko
1/2 szkl. śmietany
sól, pieprz
tarta bułka
natka pietruszki
Grzyby opłukać, namoczyć ok. 2 godz. a potem ugotować w wodzie, w której się moczyły ( ja gotowałam bez moczenia)-wywaru nie wylewać!
Ziemniaki obrać, wypłukać

Ugotowane grzyby drobno pokroić w kosteczkę, cebulę również, przesmażyć na maśle, doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić.
Wbić jajko ( w książeczce zapomnieli o jajku

Ułożyć ciasno w rondlu, zalać wywarem z grzybów, ew. dopełnić wodą ( ja dodałam jeszcze kostkę bulionową grzybową), posolić, popieprzyć. Całość dusić do miękkości ziemniaków, pod koniec dodać śmietanę. ( ja odlałam trochę wywaru, zaprawiłam nim śmietanę z łyżką mąki i dopiero tak wlałam do rondla i poczekałam chwilę aż się zagotuje.
Podałam z surówką z kiszonej kapusty:

na przekroju farsz też wygląda jak grzyb