Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Ziemniaki faszerowane grzybami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1489150" data-attributes="member: 10341"><p>Robiłam już je kilka razy, a przepis na nie znalazłam u Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta w ich przepisach na święta Bożego Narodzenia. Smakują wybornie. Robiłam z pełnej porcji i myślę, że jako główne danie obiadowe lub kolacyjne, zależnie od apetytów, wystarczą dla 6 osób.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p></p><p>- 6 dużych ziemniaków, takich które po ugotowaniu mają sypki miąższ-</p><p></p><p>- 500 ml kwaśnej, gęstej śmietany (biorę 22 %)</p><p></p><p>- 3 dkg suszonych grzybów</p><p></p><p>- 10 - 12 dkg parmezanu (lub innego sera do tarcia)</p><p></p><p>- olej do smażenia</p><p></p><p>- pieprz i sól</p><p></p><p>Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na co najmniej godzinę. Ugotować je w tej samej wodzie do miękkości. Potem osączyć i pokroić. Ziemniaki wyszorować i ugotować na półmiękko, czyli do momentu, gdy nóż wbity w ziemniak łatwo wchodzi. Poprzekrawać je wzdłuż na połówki i ostrożnie wydrążyć łyżeczką, tak aby pozostały łupiny grubości pół centymetra.</p><p></p><p>Na patelnię wlać olej na wysokość kilku centymetrów i mocno podgrzać Wrzucać wydrążony miąższ ziemniaczany, a gdy się zrumieni, wyjmować łyżką cedzakową i osączyć z nadmiaru tłuszczu, układając na parę minut na papierowe ręczniki.</p><p></p><p>Przełożyć te nieforemne frytki do miski. Wlać śmietanę, dodać pokrojone grzyby i część parmezanu. Delikatnie wymieszać i ewentualnie dosolić do smaku Nałożyć w foremki z łupin z górką i posypać resztą sera. Ułożyć na blasze, piec 15 minut w temperaturze 180 st. </p><p></p><p>edit: Dziękuję za zwrócenie uwagi na błąd, jaki się wkradł przy pisaniu. Ja sama znalazłam drugi. Pisanie nocą nie jest najlepszym pomysłem. Pozdrowienia dla wszystkich.</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1489150, member: 10341"] Robiłam już je kilka razy, a przepis na nie znalazłam u Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta w ich przepisach na święta Bożego Narodzenia. Smakują wybornie. Robiłam z pełnej porcji i myślę, że jako główne danie obiadowe lub kolacyjne, zależnie od apetytów, wystarczą dla 6 osób. [B]Składniki[/B] - 6 dużych ziemniaków, takich które po ugotowaniu mają sypki miąższ- - 500 ml kwaśnej, gęstej śmietany (biorę 22 %) - 3 dkg suszonych grzybów - 10 - 12 dkg parmezanu (lub innego sera do tarcia) - olej do smażenia - pieprz i sól Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na co najmniej godzinę. Ugotować je w tej samej wodzie do miękkości. Potem osączyć i pokroić. Ziemniaki wyszorować i ugotować na półmiękko, czyli do momentu, gdy nóż wbity w ziemniak łatwo wchodzi. Poprzekrawać je wzdłuż na połówki i ostrożnie wydrążyć łyżeczką, tak aby pozostały łupiny grubości pół centymetra. Na patelnię wlać olej na wysokość kilku centymetrów i mocno podgrzać Wrzucać wydrążony miąższ ziemniaczany, a gdy się zrumieni, wyjmować łyżką cedzakową i osączyć z nadmiaru tłuszczu, układając na parę minut na papierowe ręczniki. Przełożyć te nieforemne frytki do miski. Wlać śmietanę, dodać pokrojone grzyby i część parmezanu. Delikatnie wymieszać i ewentualnie dosolić do smaku Nałożyć w foremki z łupin z górką i posypać resztą sera. Ułożyć na blasze, piec 15 minut w temperaturze 180 st. edit: Dziękuję za zwrócenie uwagi na błąd, jaki się wkradł przy pisaniu. Ja sama znalazłam drugi. Pisanie nocą nie jest najlepszym pomysłem. Pozdrowienia dla wszystkich. [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Ziemniaki faszerowane grzybami*
Top
Bottom