Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Ziemniaki paprykowe po turecku, tureckie frytki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1396738" data-attributes="member: 2721"><p>Ten <a href="http://myturkishkitchen.blogspot.com/2011/07/soslu-patates-kizartmasi.html" target="_blank">turecki przepis</a> to prosty sposób na ciekawe ziemniaki, rodzaj frytek z sosem, który dodaje im interesujacego, orientalnego smaku. Smaczny dodatek do mięsa, ryb i dań wegetariańskich lub jako samodzielna przekąska.</p><p></p><p>[ATTACH=full]80232[/ATTACH]</p><p></p><p>4 duże ziemniaki</p><p></p><p>Sos:</p><p>2 łyżki pasty paprykowej (do kupienia w sklepach typu Kuchnie Świata, sklepach z art. arabskimi i tureckimi, przez Internet)</p><p>1 łyżeczka cuminu</p><p>1 duży, przeciśnięty ząbek czosnku</p><p>Ew. sól do smaku</p><p></p><p>Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę ok. 2x 2 cm.</p><p>Usmażyć na oleju, jak frytki, następnie odsączyć na papierowym ręczniku. </p><p>Z oleju, który pozostał na patelni wziąć 2 łyżki i wymieszać w salaterce z pozostałymi składnikami sosu. Usmażone ziemniaki dokładnie wymieszać z sosem, podawać ciepłe.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1396738, member: 2721"] Ten [URL="http://myturkishkitchen.blogspot.com/2011/07/soslu-patates-kizartmasi.html"]turecki przepis[/URL] to prosty sposób na ciekawe ziemniaki, rodzaj frytek z sosem, który dodaje im interesujacego, orientalnego smaku. Smaczny dodatek do mięsa, ryb i dań wegetariańskich lub jako samodzielna przekąska. [ATTACH=full]80232[/ATTACH] 4 duże ziemniaki Sos: 2 łyżki pasty paprykowej (do kupienia w sklepach typu Kuchnie Świata, sklepach z art. arabskimi i tureckimi, przez Internet) 1 łyżeczka cuminu 1 duży, przeciśnięty ząbek czosnku Ew. sól do smaku Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę ok. 2x 2 cm. Usmażyć na oleju, jak frytki, następnie odsączyć na papierowym ręczniku. Z oleju, który pozostał na patelni wziąć 2 łyżki i wymieszać w salaterce z pozostałymi składnikami sosu. Usmażone ziemniaki dokładnie wymieszać z sosem, podawać ciepłe. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Ziemniaki paprykowe po turecku, tureckie frytki
Top
Bottom