- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
1 kg pomidorów
1 kg srednich ziemniaków
2 łyzki oliwy
200 ml wywaru drobiowego lub jarzynowego
50 g czarnych oliwek (niekoniecznie)
150 g fety
5 ząbków czosnku
50 g miekkiego masła
4 łyzki posiekaniej natki
sol
pieprz
ew. ulubione zioła
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Ziemniaki obrac, z jednej strony ponacinać wzdłuż (dość gęsto) (uwaga - nie przekroic).
Pomidory sparzyć, obrac, pokroić w ćwiartki lub usemki, pestki wyrzucić.
Polowę pomidorów włożyc do naczynia zaroodpornego, doprawić solą i pieprzem, i posypac ulubionymi ziółkami (np.origano). Na pomidorach, nacieciami do gory , ułożyć ziemniaki, posolić, popieprzyć, skropic oliwą. Wlać cały wywar. Piec ok. 45 min.
W tzw międzyczasie obrac czosnek, 2 ząbki zmiażdzyć i polaczyc z masłem i natką, dokładnie wymieszac. Pozostałe 3 ząbki pokroic w cienkie plasterki . Oliwki pozbawić pestek (niekoniecznie, zawsze mozna pluć ). Fetę pokruszyc.
Reszte pomidorów, oliwki i ser wyłożyć między ziemniaki, a na ziemniaki nałożyć masełko czosnkowe i resztę pokrojonego czosnku. Zapiekac kolejne 15 - 20 minut, jeść.
1 kg srednich ziemniaków
2 łyzki oliwy
200 ml wywaru drobiowego lub jarzynowego
50 g czarnych oliwek (niekoniecznie)
150 g fety
5 ząbków czosnku
50 g miekkiego masła
4 łyzki posiekaniej natki
sol
pieprz
ew. ulubione zioła
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Ziemniaki obrac, z jednej strony ponacinać wzdłuż (dość gęsto) (uwaga - nie przekroic).
Pomidory sparzyć, obrac, pokroić w ćwiartki lub usemki, pestki wyrzucić.
Polowę pomidorów włożyc do naczynia zaroodpornego, doprawić solą i pieprzem, i posypac ulubionymi ziółkami (np.origano). Na pomidorach, nacieciami do gory , ułożyć ziemniaki, posolić, popieprzyć, skropic oliwą. Wlać cały wywar. Piec ok. 45 min.
W tzw międzyczasie obrac czosnek, 2 ząbki zmiażdzyć i polaczyc z masłem i natką, dokładnie wymieszac. Pozostałe 3 ząbki pokroic w cienkie plasterki . Oliwki pozbawić pestek (niekoniecznie, zawsze mozna pluć ). Fetę pokruszyc.
Reszte pomidorów, oliwki i ser wyłożyć między ziemniaki, a na ziemniaki nałożyć masełko czosnkowe i resztę pokrojonego czosnku. Zapiekac kolejne 15 - 20 minut, jeść.