Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Ziemniaki pieczone z fetą i pomidorami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="marghe" data-source="post: 67177" data-attributes="member: 160"><p>1 kg pomidorów </p><p>1 kg srednich ziemniaków </p><p>2 łyzki oliwy </p><p>200 ml wywaru drobiowego lub jarzynowego </p><p>50 g czarnych oliwek (niekoniecznie) </p><p>150 g fety </p><p>5 ząbków czosnku </p><p>50 g miekkiego masła </p><p>4 łyzki posiekaniej natki </p><p>sol </p><p>pieprz </p><p>ew. ulubione zioła </p><p></p><p>Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. </p><p>Ziemniaki obrac, z jednej strony ponacinać wzdłuż (dość gęsto) (uwaga - nie przekroic). </p><p>Pomidory sparzyć, obrac, pokroić w ćwiartki lub usemki, pestki wyrzucić. </p><p>Polowę pomidorów włożyc do naczynia zaroodpornego, doprawić solą i pieprzem, i posypac ulubionymi ziółkami (np.origano). Na pomidorach, nacieciami do gory , ułożyć ziemniaki, posolić, popieprzyć, skropic oliwą. Wlać cały wywar. Piec ok. 45 min. </p><p>W tzw międzyczasie obrac czosnek, 2 ząbki zmiażdzyć i polaczyc z masłem i natką, dokładnie wymieszac. Pozostałe 3 ząbki pokroic w cienkie plasterki . Oliwki pozbawić pestek (niekoniecznie, zawsze mozna pluć ). Fetę pokruszyc. </p><p>Reszte pomidorów, oliwki i ser wyłożyć między ziemniaki, a na ziemniaki nałożyć masełko czosnkowe i resztę pokrojonego czosnku. Zapiekac kolejne 15 - 20 minut, jeść.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="marghe, post: 67177, member: 160"] 1 kg pomidorów 1 kg srednich ziemniaków 2 łyzki oliwy 200 ml wywaru drobiowego lub jarzynowego 50 g czarnych oliwek (niekoniecznie) 150 g fety 5 ząbków czosnku 50 g miekkiego masła 4 łyzki posiekaniej natki sol pieprz ew. ulubione zioła Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrac, z jednej strony ponacinać wzdłuż (dość gęsto) (uwaga - nie przekroic). Pomidory sparzyć, obrac, pokroić w ćwiartki lub usemki, pestki wyrzucić. Polowę pomidorów włożyc do naczynia zaroodpornego, doprawić solą i pieprzem, i posypac ulubionymi ziółkami (np.origano). Na pomidorach, nacieciami do gory , ułożyć ziemniaki, posolić, popieprzyć, skropic oliwą. Wlać cały wywar. Piec ok. 45 min. W tzw międzyczasie obrac czosnek, 2 ząbki zmiażdzyć i polaczyc z masłem i natką, dokładnie wymieszac. Pozostałe 3 ząbki pokroic w cienkie plasterki . Oliwki pozbawić pestek (niekoniecznie, zawsze mozna pluć ). Fetę pokruszyc. Reszte pomidorów, oliwki i ser wyłożyć między ziemniaki, a na ziemniaki nałożyć masełko czosnkowe i resztę pokrojonego czosnku. Zapiekac kolejne 15 - 20 minut, jeść. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Ziemniaki pieczone z fetą i pomidorami
Top
Bottom