Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Ziemniaki "Delmonico" wersja qd
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1268065" data-attributes="member: 692"><p><strong>Skaładniki:</strong></p><p></p><p>500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach ( 5 średnich ziemniaków)</p><p>1 średnia cebula ( posiekana drobno)</p><p>3 łyżki rozpuszczonego masła + 2 łyżki oliwy 10 g mąki</p><p>200 g mleka</p><p>100 g sera topionego ( bez dodatków)</p><p>100 g sera tartego typu parmezan </p><p>2 jajka ugotowane na twardo ( pokrojone w dużą kostkę)</p><p>tarta bułka</p><p>sól, pieprz, gałka muszkatołowa</p><p>szczypiorek i świeży tymianek opcjonalnie </p><p></p><p>[ATTACH=full]71843[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Wykonanie </strong></p><p></p><p>Ziemniaki gotować w mundurkach na półtwardo, zalać zimną wodą, jak przestygną – odcedzi ć i obrać. Zupełnie zimne pokroić w grubą kostkę. Odstawić do lodówki.</p><p>Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżką oliwy, wsypać drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać mąkę, zasmażyć, dodać mleko, mieszać cały czas aż sos zgęstnieje. Dodać serek topiony i połowę sera typu parmezan. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową ( oraz szczypiorkiem i/lub tymiankiem). Dodać ziemniaki i resztę składników, wymieszać, przełożyć do naczynia do zapiekania.</p><p>Posypać hojnie tartą bułką, resztą parmezanu i skropić pozostałym masłem z oliwą.</p><p>Zapiekać w 200 stopniach ok. 45 min ( do zrumienienia).</p><p>Na 2-3 osoby.</p><p></p><p>Źródło: Mira Michałowska &quot;Nie tylko o hamburgerze - kuchnia amerykańska&quot; ( <em>z moimi zmianami</em>)</p><p></p><p><a href="http://kulinarki.blogspot.com/" target="_blank">Opowieść tutaj</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1268065, member: 692"] [B]Skaładniki:[/B] 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach ( 5 średnich ziemniaków) 1 średnia cebula ( posiekana drobno) 3 łyżki rozpuszczonego masła + 2 łyżki oliwy 10 g mąki 200 g mleka 100 g sera topionego ( bez dodatków) 100 g sera tartego typu parmezan 2 jajka ugotowane na twardo ( pokrojone w dużą kostkę) tarta bułka sól, pieprz, gałka muszkatołowa szczypiorek i świeży tymianek opcjonalnie [ATTACH=full]71843[/ATTACH] [B]Wykonanie [/B] Ziemniaki gotować w mundurkach na półtwardo, zalać zimną wodą, jak przestygną – odcedzi ć i obrać. Zupełnie zimne pokroić w grubą kostkę. Odstawić do lodówki. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżką oliwy, wsypać drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać mąkę, zasmażyć, dodać mleko, mieszać cały czas aż sos zgęstnieje. Dodać serek topiony i połowę sera typu parmezan. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową ( oraz szczypiorkiem i/lub tymiankiem). Dodać ziemniaki i resztę składników, wymieszać, przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać hojnie tartą bułką, resztą parmezanu i skropić pozostałym masłem z oliwą. Zapiekać w 200 stopniach ok. 45 min ( do zrumienienia). Na 2-3 osoby. Źródło: Mira Michałowska "Nie tylko o hamburgerze - kuchnia amerykańska" ( [I]z moimi zmianami[/I]) [URL="http://kulinarki.blogspot.com/"]Opowieść tutaj[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Ziemniaki "Delmonico" wersja qd
Top
Bottom