Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Ziemniaki smażone z papryką, czyli "pipi e patati"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1752617" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis pochodzi z "Kuchni Dantego" (Alfredo Boscolo, Leonardo Masi).</p><p></p><p>1 kg ziemniaków</p><p>3-4 czerwone papryki</p><p>2-3 ząbki czosnku</p><p>czuszka</p><p>gałązka rozmarynu</p><p>oliwa</p><p>sól</p><p></p><p>Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, a paprykę w paski. Na dużej patelni podgrzać sporo oliwy (do 1/2 cm głębokości) z nieobranym czosnkiem, czuszką i rozmarynem, który po kilku minutach należy wyrzucić, bo zgorzknieje. Dodać ziemniaki z papryką. Dusić na średnim ogniu 15 20 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec posolić. Gotowe, gdy papryka zmięknie, a ziemniaki się zezłocą. Można to jeść jako dodatek do mięs albo samodzielne danie. </p><p></p><p></p><p>Na zdjęciu jeszcze na patelni:</p><p></p><p>[ATTACH]114894[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1752617, member: 13254"] Przepis pochodzi z "Kuchni Dantego" (Alfredo Boscolo, Leonardo Masi). 1 kg ziemniaków 3-4 czerwone papryki 2-3 ząbki czosnku czuszka gałązka rozmarynu oliwa sól Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, a paprykę w paski. Na dużej patelni podgrzać sporo oliwy (do 1/2 cm głębokości) z nieobranym czosnkiem, czuszką i rozmarynem, który po kilku minutach należy wyrzucić, bo zgorzknieje. Dodać ziemniaki z papryką. Dusić na średnim ogniu 15 20 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec posolić. Gotowe, gdy papryka zmięknie, a ziemniaki się zezłocą. Można to jeść jako dodatek do mięs albo samodzielne danie. Na zdjęciu jeszcze na patelni: [ATTACH]114894[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Ziemniaki smażone z papryką, czyli "pipi e patati"
Top
Bottom