Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Ziemniaki w beszamelu / w śmietanie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 964819" data-attributes="member: 2721"><p><em>Smaczny, szybki i ciekawy <a href="http://www.chefkoch.de/rezepte/17771003303407/Grossmutter-s-Rahmkartoffeln.html" target="_blank">sposób</a> na ziemniaki. Tak przygotowane, mogą stanowić samodzielne danie - koniecznie z kiszonym ogórkiem! - lub być dodatkiem. Na przykład, do jajka sadzonego, jajka na twardo, kotletów czy klopsików. Można także wykorzystać do tego danie wcześniej ugotowane kartofla - w <a href="http://www.chefkoch.de/rezepte/1506441256047148/Rahmkartoffeln.html" target="_blank">takim</a> przypadku przygotowujemy tylko sos, w którym podgrzewamy ziemniaki.</em></p><p><em></em></p><p>[ATTACH=full]51653[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>1/2 kg ziemniaków</p><p>50 g masła</p><p>3 łyżki mąki</p><p>250 ml wody</p><p>250 ml mleka</p><p>2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany: 18%</p><p>2 ziarenka ziela angielskiego</p><p>1 listek laurowy</p><p>sól i czarny pieprz do smaku</p><p></p><p>1-2 łyżki octu z białego wina</p><p>szczypior</p><p></p><p></p><p>Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry - co najmniej 1/2 cm.</p><p></p><p>W garnku roztopić masło. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać wodę i mleko, wsypać przyprawy. Dodać ziemniaki i gotować 15 minut. ( aż będą miękkie, lecz nie rozpadające się). </p><p></p><p>Sos doprawić jeszcze do smaku ew. solą, po czym dodać śmietanę i 1-2 łyżki octu. Wymieszać.</p><p>Podawać gorące.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 964819, member: 2721"] [I]Smaczny, szybki i ciekawy [URL="http://www.chefkoch.de/rezepte/17771003303407/Grossmutter-s-Rahmkartoffeln.html"]sposób[/URL] na ziemniaki. Tak przygotowane, mogą stanowić samodzielne danie - koniecznie z kiszonym ogórkiem! - lub być dodatkiem. Na przykład, do jajka sadzonego, jajka na twardo, kotletów czy klopsików. Można także wykorzystać do tego danie wcześniej ugotowane kartofla - w [URL="http://www.chefkoch.de/rezepte/1506441256047148/Rahmkartoffeln.html"]takim[/URL] przypadku przygotowujemy tylko sos, w którym podgrzewamy ziemniaki. [/I] [ATTACH=full]51653[/ATTACH] 1/2 kg ziemniaków 50 g masła 3 łyżki mąki 250 ml wody 250 ml mleka 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany: 18% 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól i czarny pieprz do smaku 1-2 łyżki octu z białego wina szczypior Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry - co najmniej 1/2 cm. W garnku roztopić masło. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać wodę i mleko, wsypać przyprawy. Dodać ziemniaki i gotować 15 minut. ( aż będą miękkie, lecz nie rozpadające się). Sos doprawić jeszcze do smaku ew. solą, po czym dodać śmietanę i 1-2 łyżki octu. Wymieszać. Podawać gorące. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Ziemniaki w beszamelu / w śmietanie*
Top
Bottom