Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Ziemniaki z pieca z kotlecikami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1507302" data-attributes="member: 10341"><p>Danie to zrobiłam niespodziewanie, po telefonie od przyjaciół, którym wyłączyli wszystkie media - jakaś większa awaria - nawet telefony stacjonarne. Rozmawialiśmy przez komórki i dość podłamani moi przyjaciele zdecydowali się iść do restauracji. Ja miałam na obiad kotlety mielone, więc postanowiłam coś wymyślić i zaprosiłam ich do siebie. Przepis na rodzinny obiad znalazłam w &quot;Soli i pieprzu&quot;. Podaję przepis na 4 porcje.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p></p><p><em>Zapiekanka ziemniaczana</em></p><p></p><p>- 1 cebula</p><p></p><p>-1 czerwona papryka</p><p></p><p>- 50 dkg ziemniaków</p><p></p><p><em>-</em> 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku (nie miałam świeżego, więc dałam sporą szczyptę suszonego)</p><p></p><p>- sól, pieprz</p><p></p><p>- 200 ml bulionu (może być z kostki, ja miałam rosół z kurczaka)</p><p></p><p>- 100 ml śmietany (dałam 22 %)</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p><em>Kotleciki mielone</em></p><p></p><p></p><p>- 1 czerstwa bułka</p><p></p><p>- 1 cebula</p><p></p><p>- 4 łyżki oleju</p><p></p><p>- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki</p><p></p><p>- 50 dkg mielonego mięsa (dałam wieprzowo wołowe - zmielone z kawałka w sklepie)</p><p></p><p>- 1 jajko</p><p></p><p>- papryka w proszku (dałam słodką)</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C ( z termoobiegiem do 160 st.C) Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę czyścimy, kroimy wzdłuż na paski. Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy, kroimy w plastry. </p><p></p><p></p><p>W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (moje miało wymiary 20 x 18 cm) układamy warstwami plastry cebuli, ziemniaków i paski papryki. Każdą warstwę posypujemy tymiankiem (świeżym lub suszonym), doprawiamy solą i pieprzem. Bulion mieszamy ze śmietaną i polewamy warzywa. Wstawiamy do piekarnika na półkę położoną najdalej od żródła ciepła (można regulować gałkami) i pieczemy około 50 minut.</p><p></p><p></p><p><em>Kotleciki</em></p><p></p><p>Bułkę moczymy w wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na łyżce rozgrzanego oleju (ja dodałam trochę masła). Do tego dodajemy natkę, podgrzewamy. Bułkę odciskamy, rozdrabniamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy też duszoną cebulę, jajko, sól, pieprz i do smaku paprykę, a następnie wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy 8 niedużych okrągłych kotletów, obsmażamy ze wszystkich stron na 3 łyżkach oleju (u mnie z masłem). Po 50 minutach warzywa wyjmujemy z pieca, układamy na nich kotleciki i pieczemy razem jeszcze 10 minut. Najlepiej podawać prosto z pieca z miską sałaty przyprawionej sosem winegret. Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1507302, member: 10341"] Danie to zrobiłam niespodziewanie, po telefonie od przyjaciół, którym wyłączyli wszystkie media - jakaś większa awaria - nawet telefony stacjonarne. Rozmawialiśmy przez komórki i dość podłamani moi przyjaciele zdecydowali się iść do restauracji. Ja miałam na obiad kotlety mielone, więc postanowiłam coś wymyślić i zaprosiłam ich do siebie. Przepis na rodzinny obiad znalazłam w "Soli i pieprzu". Podaję przepis na 4 porcje. [B]Składniki[/B] [I]Zapiekanka ziemniaczana[/I] - 1 cebula -1 czerwona papryka - 50 dkg ziemniaków [I]-[/I] 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku (nie miałam świeżego, więc dałam sporą szczyptę suszonego) - sól, pieprz - 200 ml bulionu (może być z kostki, ja miałam rosół z kurczaka) - 100 ml śmietany (dałam 22 %) [I]Kotleciki mielone[/I] - 1 czerstwa bułka - 1 cebula - 4 łyżki oleju - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 50 dkg mielonego mięsa (dałam wieprzowo wołowe - zmielone z kawałka w sklepie) - 1 jajko - papryka w proszku (dałam słodką) Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C ( z termoobiegiem do 160 st.C) Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę czyścimy, kroimy wzdłuż na paski. Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy, kroimy w plastry. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (moje miało wymiary 20 x 18 cm) układamy warstwami plastry cebuli, ziemniaków i paski papryki. Każdą warstwę posypujemy tymiankiem (świeżym lub suszonym), doprawiamy solą i pieprzem. Bulion mieszamy ze śmietaną i polewamy warzywa. Wstawiamy do piekarnika na półkę położoną najdalej od żródła ciepła (można regulować gałkami) i pieczemy około 50 minut. [I]Kotleciki[/I] Bułkę moczymy w wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na łyżce rozgrzanego oleju (ja dodałam trochę masła). Do tego dodajemy natkę, podgrzewamy. Bułkę odciskamy, rozdrabniamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy też duszoną cebulę, jajko, sól, pieprz i do smaku paprykę, a następnie wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy 8 niedużych okrągłych kotletów, obsmażamy ze wszystkich stron na 3 łyżkach oleju (u mnie z masłem). Po 50 minutach warzywa wyjmujemy z pieca, układamy na nich kotleciki i pieczemy razem jeszcze 10 minut. Najlepiej podawać prosto z pieca z miską sałaty przyprawionej sosem winegret. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Ziemniaki z pieca z kotlecikami
Top
Bottom