- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Ziemniaki zapiekane w maśle
600 g średniej wielkości ziemniaków
80 g masła
3 ząbki czosnku
parę listków szałwii
skórka z jednej mandarynki, oraz z niej sok
sól i pieprz oraz oliwka
1. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i wysypujemy do żaroodpornego naczynia gdzie uprzednio rozgrzaliśmy masło. Wszystko mieszamy i wsadzamy do piekarnika na 30 minut w temp 190 stopni. (Od czasu do czasu mieszamy)
2. Ziemniaki zgniatamy na takie płaskie "sznycelki", dodajemy zgniecione ząbki czosnku, listki szałwii, porę kawałków obranej skórki z mandarynki, sok z tejże mandarynki. Na koniec pieprzymy i solimy oraz polewamy oliwką.
Zapiekamy przez następne 25 minut w temp 200 stopni.

600 g średniej wielkości ziemniaków
80 g masła
3 ząbki czosnku
parę listków szałwii
skórka z jednej mandarynki, oraz z niej sok
sól i pieprz oraz oliwka
1. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i wysypujemy do żaroodpornego naczynia gdzie uprzednio rozgrzaliśmy masło. Wszystko mieszamy i wsadzamy do piekarnika na 30 minut w temp 190 stopni. (Od czasu do czasu mieszamy)
2. Ziemniaki zgniatamy na takie płaskie "sznycelki", dodajemy zgniecione ząbki czosnku, listki szałwii, porę kawałków obranej skórki z mandarynki, sok z tejże mandarynki. Na koniec pieprzymy i solimy oraz polewamy oliwką.
Zapiekamy przez następne 25 minut w temp 200 stopni.