Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Ziemniaki zapiekane z parmezanem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 339633" data-attributes="member: 956"><p><strong>Ziemniaki zapiekane z parmezanem</strong> </p><p> </p><p>Przepis pochodzi ze strony: </p><p><a href="http://aynmark.blogspot.com/2005/10/blog-post_08.html" target="_blank">http://aynmark.blogspot.com/2005/10/blog-post_08.html</a> </p><p> </p><p> </p><p> </p><p>4 – 6 porcji </p><p>- 6 średnich ziemniaków </p><p>- 3 łyżki roztopionego masła </p><p>- 1/2 filiżanki drobno startego parmezanu </p><p>- 1 łyżeczka soli </p><p>- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu </p><p>- posiekany szczypiorek </p><p> </p><p>Podgrzać piekarnik do 220° C </p><p>Wysmarować 1 łyżką masła okrągłą formę o średnicy 20-22 cm. </p><p>Obrane ziemniaki pokroić w 0,5 mm plasterki (najlepiej heblem ). </p><p>Do ziemniaków dodać 2 łyżki roztopionego masła, sól i pieprz, dobrze wymieszać (najlepiej rękami) </p><p>Układać ziemniaczane plasterki w formie (wokoło), około 6 – 7 warstw, posypując każdą parmezanem. Gotową zapiekankę będziemy wykładać z formy &#8222;do góry nogami&#8221;, dlatego pierwszą warstwę należy ułożyć w ładny wzór, np. kwiatek. </p><p> </p><p>Każdą warstwę można posypywać ulubionymi świeżymi lub suszonymi ziołami, np. estragonem, tymiankiem, pietruszką, rozmarynem lub drobno posiekanym czosnkiem. </p><p> </p><p>Zapiekać około 60 minut, lub do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie. </p><p>Gotową przykryć podgrzanym talerzem i przewracając &#8222;do góry nogami&#8221; wyłożyć na niego. Posypać posiekanym szczypiorkiem. </p><p>Pociąć na 4 – 6 porcji. </p><p>Podawać z mięsem lub z zieloną sałatą. </p><p> </p><p><em> P.S. </em></p><p><em>Żeby ziemniaki nie przykleiły się do formy, można jej dno wyłożyć pergaminem.</em> </p><p> </p><p>Nie próbowałam, ale Elka pisała, że bomba. Przetłumaczyłam i wpisuję, bo też mi się bardzo podoba.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 339633, member: 956"] [B]Ziemniaki zapiekane z parmezanem[/B] Przepis pochodzi ze strony: [URL="http://aynmark.blogspot.com/2005/10/blog-post_08.html"]http://aynmark.blogspot.com/2005/10/blog-post_08.html[/URL] 4 – 6 porcji - 6 średnich ziemniaków - 3 łyżki roztopionego masła - 1/2 filiżanki drobno startego parmezanu - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu - posiekany szczypiorek Podgrzać piekarnik do 220° C Wysmarować 1 łyżką masła okrągłą formę o średnicy 20-22 cm. Obrane ziemniaki pokroić w 0,5 mm plasterki (najlepiej heblem ). Do ziemniaków dodać 2 łyżki roztopionego masła, sól i pieprz, dobrze wymieszać (najlepiej rękami) Układać ziemniaczane plasterki w formie (wokoło), około 6 – 7 warstw, posypując każdą parmezanem. Gotową zapiekankę będziemy wykładać z formy „do góry nogami”, dlatego pierwszą warstwę należy ułożyć w ładny wzór, np. kwiatek. Każdą warstwę można posypywać ulubionymi świeżymi lub suszonymi ziołami, np. estragonem, tymiankiem, pietruszką, rozmarynem lub drobno posiekanym czosnkiem. Zapiekać około 60 minut, lub do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie. Gotową przykryć podgrzanym talerzem i przewracając „do góry nogami” wyłożyć na niego. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Pociąć na 4 – 6 porcji. Podawać z mięsem lub z zieloną sałatą. [I] P.S. Żeby ziemniaki nie przykleiły się do formy, można jej dno wyłożyć pergaminem.[/I] Nie próbowałam, ale Elka pisała, że bomba. Przetłumaczyłam i wpisuję, bo też mi się bardzo podoba. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Ziemniaki zapiekane z parmezanem
Top
Bottom