Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Ziemniaki zapiekane
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 851453" data-attributes="member: 10341"><p>Bardzo lubię wyważony smak i zapach ziół prowansalskich. Na szczęście można kupić gotową mieszankę w każdym sklepie. Nadają się zarówno do mięsa jak i warzyw. Przepis Agnieszki Kręglickiej na gratin z ziemniaków. Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach na półtwardo</p><p>1 cebula pokrojona w kostkę</p><p>2 utarte ząbki czosnku</p><p>3/4 szklanki kremówki</p><p>2 łyżki oliwy</p><p>1 duża łyżka ziół prowansalskich</p><p>10 dkg utartego ementalera ( może być też gruyere)</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Formę żaroodporną smarujemy odrobiną oliwy. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki.</p><p>W garnku, na reszcie oliwy podsmażamy cebulę dodajemy czosnek, zioła i śmietankę, sól i pieprz, gotujemy, aż trochę zgęstnieje.</p><p>Układamy ziemniaki w formie, przesypując każdą warstwę serem i polewając masą śmietankową. Ostatnią warstwę posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy, aż wierzch się zrumieni, a ziemniaki będą miękkie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 851453, member: 10341"] Bardzo lubię wyważony smak i zapach ziół prowansalskich. Na szczęście można kupić gotową mieszankę w każdym sklepie. Nadają się zarówno do mięsa jak i warzyw. Przepis Agnieszki Kręglickiej na gratin z ziemniaków. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach na półtwardo 1 cebula pokrojona w kostkę 2 utarte ząbki czosnku 3/4 szklanki kremówki 2 łyżki oliwy 1 duża łyżka ziół prowansalskich 10 dkg utartego ementalera ( może być też gruyere) sól, pieprz Formę żaroodporną smarujemy odrobiną oliwy. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. W garnku, na reszcie oliwy podsmażamy cebulę dodajemy czosnek, zioła i śmietankę, sól i pieprz, gotujemy, aż trochę zgęstnieje. Układamy ziemniaki w formie, przesypując każdą warstwę serem i polewając masą śmietankową. Ostatnią warstwę posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy, aż wierzch się zrumieni, a ziemniaki będą miękkie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Ziemniaki zapiekane
Top
Bottom