Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zimowa mulligatawny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Pela" data-source="post: 1253137" data-attributes="member: 12418"><p>Mulligatawny to zupa ostro przyprawiona, dobra na zimowe miesiące.</p><p>Jak wiele potraw w kuchni angielskiej i ta została sprowadzona do Wielkiej Brytanii przez pracowników Kompanii Wschodnioindyjskiej. Kucharze angielscy doprawiają zupę sproszkowaną curry, której skład różni się od przyprawy pierwotnie używanej w Indiach.</p><p>Angielska nazwa zupy pochodzi z języka tamilskiego i oznacza pieprz i wodę, chociaż w tym przepisie pieprzu jako takiego nie ma. Nie znajdziemy tu również soli, jako jednego z cukrzycowych wrogów.*</p><p>Ta zupa jest łatwą i szybką propozycją, gdy mamy w domu jeszcze trochę drobiowego rosołu i kawałki kurczaka.</p><p></p><p>Składniki:</p><p>- 25 g niskotłuszczowej margaryny (u mnie olej)</p><p>- 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę</p><p>- 2 zmiażdżone ząbki czosnku</p><p>- 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane (u mnie seler bulwiasty)</p><p>- 25 dkg marchewki, obranej pokrojonej w kostkę</p><p>- 1-2 łyżki sproszkowanej curry</p><p>- 1 łyżka mąki pszennej</p><p>- 1 łyżka koncentratu pomidorowego</p><p>- 1 litr gorącego rosołu z kurczaka (w wersji dla wegetarian może być wywar z warzyw)</p><p>- 1 średniej wielkości ugotowane jabłko, obrane i pokrojone w kostkę</p><p>- 10 dkg ugotowanego chudego kurczaka, pokrojonego w kostkę</p><p></p><p>W garnku rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę, czosnek, seler, marchewkę i smażyć 3-4 minuty.</p><p>Wymieszać warzywa z mąką i curry, smażyć przez minutę.</p><p>Stopniowo dodać rosół i koncentrat pomidorowy.</p><p>Wszystko dokładnie wymieszać, dodać jabłko i gotować na małym ogniu 20 minut.</p><p>Zdjąć zupę z ognia i zmiksować.</p><p>Włożyć kawałki kurczaka i podgrzać.</p><p>Podawać z chlebem pełnoziarnistym.</p><p></p><p>*Przepis pochodzi z książki Stelli Bowling &quot;Książka kucharska dla chorych na cukrzycę&quot;.</p><p></p><p>[ATTACH=full]70829[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Pela, post: 1253137, member: 12418"] Mulligatawny to zupa ostro przyprawiona, dobra na zimowe miesiące. Jak wiele potraw w kuchni angielskiej i ta została sprowadzona do Wielkiej Brytanii przez pracowników Kompanii Wschodnioindyjskiej. Kucharze angielscy doprawiają zupę sproszkowaną curry, której skład różni się od przyprawy pierwotnie używanej w Indiach. Angielska nazwa zupy pochodzi z języka tamilskiego i oznacza pieprz i wodę, chociaż w tym przepisie pieprzu jako takiego nie ma. Nie znajdziemy tu również soli, jako jednego z cukrzycowych wrogów.* Ta zupa jest łatwą i szybką propozycją, gdy mamy w domu jeszcze trochę drobiowego rosołu i kawałki kurczaka. Składniki: - 25 g niskotłuszczowej margaryny (u mnie olej) - 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę - 2 zmiażdżone ząbki czosnku - 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane (u mnie seler bulwiasty) - 25 dkg marchewki, obranej pokrojonej w kostkę - 1-2 łyżki sproszkowanej curry - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1 litr gorącego rosołu z kurczaka (w wersji dla wegetarian może być wywar z warzyw) - 1 średniej wielkości ugotowane jabłko, obrane i pokrojone w kostkę - 10 dkg ugotowanego chudego kurczaka, pokrojonego w kostkę W garnku rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę, czosnek, seler, marchewkę i smażyć 3-4 minuty. Wymieszać warzywa z mąką i curry, smażyć przez minutę. Stopniowo dodać rosół i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać jabłko i gotować na małym ogniu 20 minut. Zdjąć zupę z ognia i zmiksować. Włożyć kawałki kurczaka i podgrzać. Podawać z chlebem pełnoziarnistym. *Przepis pochodzi z książki Stelli Bowling "Książka kucharska dla chorych na cukrzycę". [ATTACH=full]70829[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zimowa mulligatawny
Top
Bottom