Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Zimowa potrawka z grzybów i bambusa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Izolda" data-source="post: 1592375" data-attributes="member: 1443"><p>Przepis pochodzi z książki: &quot;Szczypta smaku... Chiny&quot;.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>12 suszonych grzybów shiitake</p><p>300 g pędów bambusa, świeżych lub z puszki, opłukanych i osączonych z zalewy</p><p>3 łyżki oleju (ja dałam tylko 1 łyżkę i wystarczyło)</p><p>2 łyżki jasnego sosu sojowego</p><p>2 łyżeczki cukru</p><p>2 łyżeczki skrobi kukurydzianej</p><p>0,5 łyżeczki oleju sezamowego</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Grzyby moczyć w gorącej wodzie przez 30 minut, odcisnąć z nadmiaru płynu, wywaru nie wylewać, trzonki odciąć i wyrzucić, a kapelusze pokroić na pół lub ćwiartki w zależności od wielkości, pędy bambusa pokroić na podobnej wielkości kawałki jak grzyby. Wok/ patelnię bardzo mocno rozgrzać, wlać olej, wrzucić grzyby i pędy bambusa, smażyć mieszając przez 1 minutę. Dodać sos sojowy i cukier, wymieszać, wlać 100 ml wywaru z grzybów, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty, ciągle mieszając. Skrobię wymieszać z odrobiną wody, wlać do potrawki, wymieszać, pogotować do zgęstnienia, wyłączyć ogień, dodać olej sezamowy, jeszcze raz wymieszać i podawać.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Radzę spróbować pędów bambusa przed przygotowaniem potrawy, moje były dość miękkie, więc już ich drobniej nie kroiłam, grzyby zawsze kroję w cienkie paseczki, one są dość sprężyste mimo moczenia i podgotowania, większe kawałki trudno się gryzie. Co prawda zimą trudno o dymkę, ale jakoś nie wyobrażam sobie bez niej potraw chińskich, więc sypnęłam garść przed podaniem, a poza tym danie ładniej się prezentuje. Fanom bardziej wyrazistych smaków polecam dodać odrobinę białego pieprzu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Izolda, post: 1592375, member: 1443"] Przepis pochodzi z książki: "Szczypta smaku... Chiny". [B]Składniki:[/B] 12 suszonych grzybów shiitake 300 g pędów bambusa, świeżych lub z puszki, opłukanych i osączonych z zalewy 3 łyżki oleju (ja dałam tylko 1 łyżkę i wystarczyło) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 0,5 łyżeczki oleju sezamowego [B]Wykonanie:[/B] Grzyby moczyć w gorącej wodzie przez 30 minut, odcisnąć z nadmiaru płynu, wywaru nie wylewać, trzonki odciąć i wyrzucić, a kapelusze pokroić na pół lub ćwiartki w zależności od wielkości, pędy bambusa pokroić na podobnej wielkości kawałki jak grzyby. Wok/ patelnię bardzo mocno rozgrzać, wlać olej, wrzucić grzyby i pędy bambusa, smażyć mieszając przez 1 minutę. Dodać sos sojowy i cukier, wymieszać, wlać 100 ml wywaru z grzybów, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty, ciągle mieszając. Skrobię wymieszać z odrobiną wody, wlać do potrawki, wymieszać, pogotować do zgęstnienia, wyłączyć ogień, dodać olej sezamowy, jeszcze raz wymieszać i podawać. [B]Moje uwagi:[/B] Radzę spróbować pędów bambusa przed przygotowaniem potrawy, moje były dość miękkie, więc już ich drobniej nie kroiłam, grzyby zawsze kroję w cienkie paseczki, one są dość sprężyste mimo moczenia i podgotowania, większe kawałki trudno się gryzie. Co prawda zimą trudno o dymkę, ale jakoś nie wyobrażam sobie bez niej potraw chińskich, więc sypnęłam garść przed podaniem, a poza tym danie ładniej się prezentuje. Fanom bardziej wyrazistych smaków polecam dodać odrobinę białego pieprzu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Zimowa potrawka z grzybów i bambusa
Top
Bottom