Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Zimowe ciasto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Maraa" data-source="post: 771717" data-attributes="member: 8429"><p><span style="font-family: 'Arial Black'">Zimowe ciasto</span></p><p></p><p>Ciasto:</p><p></p><p>50 dag mąki,</p><p>25 dag margaryny,</p><p>4 żółtka,</p><p>2 całe jajka,</p><p>5 łyżek kwaśnej śmietany,</p><p>pół szklanki cukru,</p><p>6 dag drożdży</p><p></p><p>Cukier i drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę rozetrzeć z margaryną i dodać całe jajka oraz żółtka. Następnie dodać drożdże ze śmietaną, zagnieść ciasto i podzielić na cztery części.</p><p></p><p>Masa orzechowa:</p><p></p><p>4 białka,</p><p>1 szklanka cukru,</p><p>opakowanie cukru waniliowego,</p><p>3 łyżki bułki tartej,</p><p>szklanka zmielonych orzechów włoskich,</p><p>pół szklanki mleka</p><p></p><p>Mleko zagotować, gorącym zalać orzechy i odstawić do wystygnięcia. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, a następnie dodać wystudzone orzechy i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać.</p><p></p><p>Masa makowa:</p><p></p><p>2 szklanki maku,</p><p>szklanka cukru (część cukru można zastąpić miodem)</p><p>1 lub 2 jajka,</p><p>3 łyżki bułki tartej,</p><p>kilka kropli aromatu migdałowego</p><p></p><p>Mak sparzyć i razem z cukrem przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka, bułkę tartą i aromat. dokładnie wymieszać.</p><p></p><p>Dodatkowo:</p><p>drylowane wiśnie lub dżem wiśniowy oraz cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji.</p><p></p><p>Składanie ciasta:</p><p>Ciasto drożdżowe, masa makowa, ciasto drożdżowe, masa orzechowa, ciasto drożdżowe, wiśnie lub dżem wiśniowy, ciasto drożdżowe. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180*C około 1 godz. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.</p><p>Forma 25x40 cm</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maraa, post: 771717, member: 8429"] [FONT=Arial Black]Zimowe ciasto[/FONT] Ciasto: 50 dag mąki, 25 dag margaryny, 4 żółtka, 2 całe jajka, 5 łyżek kwaśnej śmietany, pół szklanki cukru, 6 dag drożdży Cukier i drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę rozetrzeć z margaryną i dodać całe jajka oraz żółtka. Następnie dodać drożdże ze śmietaną, zagnieść ciasto i podzielić na cztery części. Masa orzechowa: 4 białka, 1 szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki bułki tartej, szklanka zmielonych orzechów włoskich, pół szklanki mleka Mleko zagotować, gorącym zalać orzechy i odstawić do wystygnięcia. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, a następnie dodać wystudzone orzechy i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa makowa: 2 szklanki maku, szklanka cukru (część cukru można zastąpić miodem) 1 lub 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej, kilka kropli aromatu migdałowego Mak sparzyć i razem z cukrem przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka, bułkę tartą i aromat. dokładnie wymieszać. Dodatkowo: drylowane wiśnie lub dżem wiśniowy oraz cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji. Składanie ciasta: Ciasto drożdżowe, masa makowa, ciasto drożdżowe, masa orzechowa, ciasto drożdżowe, wiśnie lub dżem wiśniowy, ciasto drożdżowe. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180*C około 1 godz. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Forma 25x40 cm [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Zimowe ciasto
Top
Bottom