Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Zioła, przyprawy i dodatki do potraw
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Penia" data-source="post: 1582" data-attributes="member: 39"><p><strong>Jakie zioła do czego zastosować</strong></p><p></p><p> Umiejętnie dobrane zioła poprawiają smak i aromat potraw. Ziołowe przyprawy ułatwiają także trawienie i zastępują sól, która zatrzymuje wodę w organizmie. </p><p></p><p><strong>Ciasta i desery </strong></p><p>Do pierników dodaje się korzenną, ostrą mieszankę, m.in. z kolendrą, anyżem, imbirem i szafranem (szafranem można też barwić babki drożdżowe i piaskowe). Desery i ciasta owocowe dekoruje się miętą i melisą. </p><p><strong>Dania mączne </strong></p><p>Typowe włoskie potrawy, takie jak spaghetti, pizza czy lasagne, przyrządza się z odrobiną bazylii i oregano. Do knedli i omletów można dodać majeranku lub pachnącego, jak kostka bulionowa - lubczyku. </p><p><strong>Dania z białego sera </strong></p><p>Do twarożku, past serowych i farszu, do pikantnych dań, warto dodać trybuli, estragonu, kminku, kozieradki. Farsz do ruskich pierogów będzie aromatyczny i lżej strawny, dzięki szczypcie mięty lub lubczyku. </p><p><strong>Dania z jaj </strong></p><p>Do tradycyjnej jajecznicy polecamy lubczyk. Do jajek faszerowanych doskonale nadają się estragon i bazylia. </p><p><strong>Dania z kapusty</strong> </p><p>Do duszonej, kwaszonej znakomity jest kminek lub szczypta cząbru. Jałowiec pozbawia przykrego zapachu gotowaną kapustę. </p><p><strong>Dania z ziemniaków </strong></p><p>Do zupy ziemniaczanej znakomite są cząber, kminek, majeranek. Do sałatki warto dodać ogórecznika, a do zapiekanki - oregano. </p><p><strong>Drób</strong> </p><p>Kurę przed gotowaniem lub pieczeniem dobrze jest natrzeć bazylią i rozmarynem. Nadzienie do kaczki lub kurczaka można przyrządzić z koperkiem, natką pietruszki lub kolendrą. Kolendrę dodaje się też do pasztetów drobiowych. Do pieczonego lub smażonego kurczaka doskonałymi przyprawami są: oregano, majeranek, estragon, tymianek, szafran oraz szałwia. </p><p><strong>Dziczyzna</strong> </p><p>Do potraw z dzika, zająca, jelenia czy sarny doskonale nadają się jałowiec, mieszanka świeżego lub suszonego rozmarynu, estragonu i kolendry. Do potraw z dzikiego ptactwa polecam oregano i szałwię. </p><p><strong>Fasola, groch</strong> </p><p>Najlepsze są zioła poprawiające trawienie, np. cząber, kminek, kolendra lub majeranek . </p><p><strong>Ryby i owoce morza</strong> </p><p>Smak gotowanych i smażonych ryb oraz owoców morza poprawiają estragon, melisa, mięta i rozmaryn. Do ryb słodkowodnych znakomita jest też bazylia. </p><p><strong>Sałatki</strong> </p><p>Do dań z udziałem pomidorów lub zielonej sałaty znakomite są: bazylia, oregano i tymianek. Dobór ziół do innych sałatek zależy od podstawowego składnika z jakiego jest przyrządzana sałatka. </p><p><strong>Tłuste pieczone mięsa</strong> </p><p>Cielęcinę, jagnięcinę i baraninę warto natrzeć bazylią, odrobiną estragonu, mięty lub szafranu. Do mięs duszonych i gulaszu doskonale nadają się świeże lub suszone oregano i majeranek. Rozmarynu i tymianku należy dodawać do tłustych mięs i pieczeni</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Penia, post: 1582, member: 39"] [B]Jakie zioła do czego zastosować[/B] Umiejętnie dobrane zioła poprawiają smak i aromat potraw. Ziołowe przyprawy ułatwiają także trawienie i zastępują sól, która zatrzymuje wodę w organizmie. [B]Ciasta i desery [/B] Do pierników dodaje się korzenną, ostrą mieszankę, m.in. z kolendrą, anyżem, imbirem i szafranem (szafranem można też barwić babki drożdżowe i piaskowe). Desery i ciasta owocowe dekoruje się miętą i melisą. [B]Dania mączne [/B] Typowe włoskie potrawy, takie jak spaghetti, pizza czy lasagne, przyrządza się z odrobiną bazylii i oregano. Do knedli i omletów można dodać majeranku lub pachnącego, jak kostka bulionowa - lubczyku. [B]Dania z białego sera [/B] Do twarożku, past serowych i farszu, do pikantnych dań, warto dodać trybuli, estragonu, kminku, kozieradki. Farsz do ruskich pierogów będzie aromatyczny i lżej strawny, dzięki szczypcie mięty lub lubczyku. [B]Dania z jaj [/B] Do tradycyjnej jajecznicy polecamy lubczyk. Do jajek faszerowanych doskonale nadają się estragon i bazylia. [B]Dania z kapusty[/B] Do duszonej, kwaszonej znakomity jest kminek lub szczypta cząbru. Jałowiec pozbawia przykrego zapachu gotowaną kapustę. [B]Dania z ziemniaków [/B] Do zupy ziemniaczanej znakomite są cząber, kminek, majeranek. Do sałatki warto dodać ogórecznika, a do zapiekanki - oregano. [B]Drób[/B] Kurę przed gotowaniem lub pieczeniem dobrze jest natrzeć bazylią i rozmarynem. Nadzienie do kaczki lub kurczaka można przyrządzić z koperkiem, natką pietruszki lub kolendrą. Kolendrę dodaje się też do pasztetów drobiowych. Do pieczonego lub smażonego kurczaka doskonałymi przyprawami są: oregano, majeranek, estragon, tymianek, szafran oraz szałwia. [B]Dziczyzna[/B] Do potraw z dzika, zająca, jelenia czy sarny doskonale nadają się jałowiec, mieszanka świeżego lub suszonego rozmarynu, estragonu i kolendry. Do potraw z dzikiego ptactwa polecam oregano i szałwię. [B]Fasola, groch[/B] Najlepsze są zioła poprawiające trawienie, np. cząber, kminek, kolendra lub majeranek . [B]Ryby i owoce morza[/B] Smak gotowanych i smażonych ryb oraz owoców morza poprawiają estragon, melisa, mięta i rozmaryn. Do ryb słodkowodnych znakomita jest też bazylia. [B]Sałatki[/B] Do dań z udziałem pomidorów lub zielonej sałaty znakomite są: bazylia, oregano i tymianek. Dobór ziół do innych sałatek zależy od podstawowego składnika z jakiego jest przyrządzana sałatka. [B]Tłuste pieczone mięsa[/B] Cielęcinę, jagnięcinę i baraninę warto natrzeć bazylią, odrobiną estragonu, mięty lub szafranu. Do mięs duszonych i gulaszu doskonale nadają się świeże lub suszone oregano i majeranek. Rozmarynu i tymianku należy dodawać do tłustych mięs i pieczeni [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Zioła, przyprawy i dodatki do potraw
Top
Bottom