Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ziolowe curry z indykiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Boshka" data-source="post: 1359331" data-attributes="member: 2183"><p>Składniki:</p><p></p><p>1 peczek natki kolendry</p><p>liscie miety z &#189; peczka (lodygi wyrzucamy)</p><p>50 g swiezego startego kokosa</p><p>25 g startych migdalow albo calych migdalow</p><p>3 zielone papryczki chilli</p><p>&#189; lyzeczki roztartej gorczycy albo musztardy</p><p></p><p>10 g masla klarowanego (ghee)</p><p>2 cm kawalek cynamonu albo &#189; lyzeczki startego</p><p>4 ziarna zielonego kardamonu rozgniecone w mozdzierzu</p><p>3 gozdziki</p><p>&#189; lyzeczki kurkumy</p><p>1 lyzka startych nasion kolendry</p><p>&#189; lyzeczki kminu rzymskiego (cumin)</p><p></p><p>1-2 cebule pokrojone w kostke</p><p>4 posiekane zabki czosnku</p><p>2 cm posiekanego swiezego imbiru</p><p>1 lyzeczka soli</p><p></p><p>30-40 g tlustej smietany (moja miala 48% tluszczu), w Polsce trzeba by dac z 50-60 g najtlustszej</p><p></p><p>500 g piersi albo udzca z indyka pokrojone w kostke</p><p></p><p>Do blendera wrzucic: natke kolendry, miete, kokos, migdaly, chili, musztarde lub gorczyce i około 60 ml wody. Zmiksowac. Powstanie zielona pulpa o niezachecajacej konsystencji</p><p></p><p>Rozpuscic maslo w garnku, wrzucic cynamon, kadamon, gozdziki, starte nasiona kolendry i kmin. Podsmazyc mieszajac z minute, dodac posiekane: cebule, czosnek i imbir. Podsmazyc mieszajac z 3-4 minuty. Wrzucic mieso z indyka, mieszac i smazyc nastepne pare minut.</p><p>Dodac smietane rozrobiona w 300 ml wody i sol. Dodac wczesniej przygotowana papke z ziol. Wymieszac, przykryc pokrywka i pogotowac z 20 minut. Wylaczyc gaz. Dac odpoczac żeby smaki się polaczyly.</p><p></p><p>Podawac z ryzem</p><p></p><p>Wyglada dziwnie, bo mieso a jest zielone, ale smakuje super</p><p></p><p>Wariacje:</p><p>Pare minut przed wylaczeniam z gazu dodalam 2 mlode cukinie w kostke i około 200-300 g fasolki szparagowej.</p><p></p><p>Przepis jest wariacja tego przepisu: <a href="http://www.foodreference.com/html/lamb-herbs-1013.html" target="_blank">http://www.foodreference.com/html/lamb-herbs-1013.html</a> i pochodzi z ksiazki Camelli Panjabi &quot;50 great curries of India&quot;. Ksiazke bardzo polecam, bo wszystkie przepisy jakie zrobilam do tej pory sa super. No chyba, ze ktos hinduszczyzny nie lubi.</p><p></p><p>Oczywiście można zrobic jak w orginale z jagniecina albo z wolowina gulaszowa, ale wtedy trzeba dodac z 30 minut do czasu gotowania.</p><p></p><p></p><p></p><p>Zdjec ladnych nie umie robic, wiec nie bedzie gustownej aranzacji ze swiecami</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Boshka, post: 1359331, member: 2183"] Składniki: 1 peczek natki kolendry liscie miety z ½ peczka (lodygi wyrzucamy) 50 g swiezego startego kokosa 25 g startych migdalow albo calych migdalow 3 zielone papryczki chilli ½ lyzeczki roztartej gorczycy albo musztardy 10 g masla klarowanego (ghee) 2 cm kawalek cynamonu albo ½ lyzeczki startego 4 ziarna zielonego kardamonu rozgniecone w mozdzierzu 3 gozdziki ½ lyzeczki kurkumy 1 lyzka startych nasion kolendry ½ lyzeczki kminu rzymskiego (cumin) 1-2 cebule pokrojone w kostke 4 posiekane zabki czosnku 2 cm posiekanego swiezego imbiru 1 lyzeczka soli 30-40 g tlustej smietany (moja miala 48% tluszczu), w Polsce trzeba by dac z 50-60 g najtlustszej 500 g piersi albo udzca z indyka pokrojone w kostke Do blendera wrzucic: natke kolendry, miete, kokos, migdaly, chili, musztarde lub gorczyce i około 60 ml wody. Zmiksowac. Powstanie zielona pulpa o niezachecajacej konsystencji Rozpuscic maslo w garnku, wrzucic cynamon, kadamon, gozdziki, starte nasiona kolendry i kmin. Podsmazyc mieszajac z minute, dodac posiekane: cebule, czosnek i imbir. Podsmazyc mieszajac z 3-4 minuty. Wrzucic mieso z indyka, mieszac i smazyc nastepne pare minut. Dodac smietane rozrobiona w 300 ml wody i sol. Dodac wczesniej przygotowana papke z ziol. Wymieszac, przykryc pokrywka i pogotowac z 20 minut. Wylaczyc gaz. Dac odpoczac żeby smaki się polaczyly. Podawac z ryzem Wyglada dziwnie, bo mieso a jest zielone, ale smakuje super Wariacje: Pare minut przed wylaczeniam z gazu dodalam 2 mlode cukinie w kostke i około 200-300 g fasolki szparagowej. Przepis jest wariacja tego przepisu: [URL="http://www.foodreference.com/html/lamb-herbs-1013.html"]http://www.foodreference.com/html/lamb-herbs-1013.html[/URL] i pochodzi z ksiazki Camelli Panjabi "50 great curries of India". Ksiazke bardzo polecam, bo wszystkie przepisy jakie zrobilam do tej pory sa super. No chyba, ze ktos hinduszczyzny nie lubi. Oczywiście można zrobic jak w orginale z jagniecina albo z wolowina gulaszowa, ale wtedy trzeba dodac z 30 minut do czasu gotowania. Zdjec ladnych nie umie robic, wiec nie bedzie gustownej aranzacji ze swiecami [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ziolowe curry z indykiem
Top
Bottom